Korps: Friesland, plaats: Fryslân 6-12-2002
Politieberichten van 5/12 (13.00 uur) t/m 6/12 (07.00 uur)

Drachten: inbraak kantoor
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een kantoor aan de Zonnedauw. Eerst trachtte men de voordeur open te breken, doch toen dit niet lukte werd een ruit vernield. Men is vermoedelijk niet in het kantoor geweest. Via de vernielde ruit heeft men van buitenaf een beeldscherm weggenomen. Een medewerker van het kantoor, een 49-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Drachten: aanrijding met lichtgewonde
Donderdag omstreeks 12.40 uur wilde een 34-jarige inwoner op de Stationsweg op zijn fiets een drietal voor hem rijdende fietsers inhalen. Op het moment dat hij met zijn inhaalmanoeuvre begon, had hij niet in de gaten dat hij zelf werd ingehaald door een bus, die bestuurd werd door een 55-jarige inwoner van Drachten. De fietser raakte met het stuur de richtingaanwijzer van de bus en schampte langs de zijkant van de bus. Hij viel vervolgens achter de bus op de grond en liep een bloedende hoofdwond op. De man werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Leeuwarden: lastige man
Donderdag omstreeks 13.40 uur waren twee parkeerscontroleurs op de Weaze bezig met hun werkzaamheden. Toen zij een autobestuurder een bekeuring wilden geven, stapte de passagier, een 49-jarige inwoner van Leeuwarden, uit de auto en belette de parkeercontroleur in zijn werk. De verdachte ging tegen de controleur aan staan en wilde niet dat de man een bon uitschreef. Dit trachtte hij te verhinderen. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt. Aan het bureau bleek verder dat hij nog een viertal boetes had openstaan voor een totaal bedrag van 635,41 bij niet betaling te vervangen door 22 dagen hechtenis. De verdachte had geen geld, waarop hij werd ingesloten.

Nij Beets: brand
Donderdag omstreeks 11.30 uur brak brand uit in een woonboerderij aan de Gearen. Ter plaatse bleek het te gaan om een uitslaande brand, waarbij vermoedelijk asbest was vrijgekomen. Door de brandweer werden daarop de gebruikelijke maatregelen genomen. Na de brand werd het wegdek schoongespoten en de rest rondom de boerderij werd afgezet. De boerderij brandde in zijn geheel uit en moet als verloren worden beschouwd. Op het moment dat de brand uitbrak was de 57-jarige bewoner niet thuis. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Wat de oorzaak van de brand is, is niet duidelijk. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Witmarsum: beleiding VIP
Donderdag omstreeks 08.30 uur werd op de Arumerweg een verdwaalde Sinterklaas aangetroffen, die de weg naar school kwijt was. Ook zijn zwarte Piet wist het niet meer. Gelukkig was er vervoer voorhanden en werden deze twee VIPS met de nodige egards naar school begeleid en bij de wachtende kinderen afgeleverd. Op meer plaatsen is de politie Fryslân bezig geweest met de begeleiding van deze VIP.

Herbaijum: honden tussen de schapen
Donderdag omstreeks 14.00 uur werden door een voorbijganger op een weiland aan de Rijksweg twee honden tussen de schapen aangetroffen. De voorbijganger, een 44-jarige inwoner van Herbaijum had de honden, herdershonden, gevangen en aan het hek vastgebonden. Twee schapen waren reeds dood en verschillende schapen waren in de sloot terechtgekomen. Ook waren enkele schapen gewond aan de achterpoten. Het ging hierbij totaal om ongeveer 10 tot 15 schapen. De schapen waren eigendom van een 49-jarige inwoner van Franeker. De eigenaar van de honden is nog niet bekend. De honden zijn ondergebracht in een dierenpension. De politie heeft de zaak in onderzoek,

Leeuwarden: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 14.40 uur werd een 53-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden ter zake winkeldiefstal. De verdachte had bij een winkel aan de Bilgaardpassage een afslankproduct, winkelwaarde 31,75, weggenomen en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. De verdachte werd hierbij betrapt door het personeel en aangehouden. Een medewerkster van de winkel, een 33-jarige inwoonster van Dokkum, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen haar is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is zij weer in vrijheid gesteld.

Bolsward: inbraak auto
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Berkenburg. Het linker portierslot werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 45-jarige inwoner van Bolsward, heeft aangifte gedaan.

Drachten: winkeldiefstal
Donderdag omstreeks 17.00 uur werd bij een supermarkt aan de Eems een winkeldiefstal gepleegd. Een 39-jarige inwoner van Rotterdam nam verschillende levensmiddelen, winkelwaarde 6.88, mee en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. Hij werd aangehouden door het personeel. Een medewerker van de winkel, een 49-jarige inwoner van Drachten, deed aangifte. De levensmiddelen bleven in de winkel achter. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Nadat tegen hem proces-verbaal was opgemaakt, werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: bedreiging
Donderdag omstreeks 18.50 uur werd op de Wirdumerdijk een 46-jarige inwoner van Groningen aangehouden. De verdachte was dronken en was kort daarvoor lastig geweest bij Mc Donald`s. Hij gedroeg zich vervelend en wilde de zaak niet verlaten. Ook bedreigde hij het personeel met een mes, dat hij kort voor de komst van de politie had weggegooid in een vuilnisbak. Het mes werd in de vuilnisbak aangetroffen en is in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Dronrijp: doorrijden na aanrijding
Donderdag omstreeks 17.40 uur kwam er een melding binnen dat op de Rijksweg A31 een bestuurder van een personenauto zeer langzaam reed. De snelheid bedroeg ongeveer 40/50 kilometer per uur. De rechtervoorzijde van deze auto zou flink beschadigd zijn. Achter de desbetreffende auto reed een 42-jarige inwoner van Berlikum, die de positie doorgaf aan de meldkamer. Onder Dronrijp werd de bestuurder aan de kant gezet. De autobestuurder was een 87-jarige inwoner van Franeker. De rechtervoorband van de auto was verdwenen. De bestuurder reed op de velg. Verder was de rechterzijkant was zwaar beschadigd en de ruit vernield. Bij hem in de auto zat zijn vrouw. Beide oudjes waren verkleumd. De bestuurder verklaarde dat hij twintig kilometer voor Heerenveen een aanrijding had gehad met een onbekend voorwerp en dat hij was doorgereden. De man wilde naar huis. Onderzoek wees uit dat de bestuurder onder Meppel tegen een rupsband van een machine, die op een dieplader was geplaatst, was gereden. De dieplader liep geen schade op. De bestuurder reed vanaf daar dus op de velg en met een slakkengangentje verder. De personenauto werd door een takelbedrijf weggesleept.

Drachten: gewonde man
Donderdag omstreeks 23.00 uur werd op de Lange West een gewonde man op de rijbaan aangetroffen. De man, een 50-jarige inwoner van Drachten, bleek een hoofdwond te hebben. Voor zover nu kon worden nagegaan, was de man niet het slachtoffer geworden van een verkeersongeval. De man bleek gedronken te hebben en is waarschijnlijk gevallen. Hij werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Drachten: onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.00 uur zag een patrouille dat een bestuurster van een personenauto over de Noordkade reed zonder verlichting te voeren. De bestuurster kreeg een stopteken, doch reageerde hier niet op. Uiteindelijk bracht zij haar auto op de Robijnekamp tot stilstand. De bestuurster, een 26-jarige inwoonster van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de vrouw 285 ug/l. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

De Blesse: onder invloed Vrijdag omstreeks 03.45 uur werd op de Steenwijkerweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Den Haag, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 235 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272