Politie Twente


Persberichten Politie Twente van 6 december 2002
Monique Oude Wolbers 053 - 455 55 07 tot 12.00 uur

Zuid-Twente:

Aanhouding ter zake doorrijden na aanrijding
02-096740
Enschede Koppelboerhoek
Donderdag 5 december 22.40 uur
Aan de Koppelboerhoek was een lichtmast omver gereden door een automobilist, die er vervolgens vandoor was gegaan. Uit het daarna ingestelde onderzoek kwam de politie uit bij een 48-jarige verdachte. Hij werd bij zijn woning aangetroffen bij een zwaar beschadigde auto en daarop aangehouden. Er werd bij hem alcoholgebruik geconstateerd. De ademanalyse gaf een uitslag van 2,1 o/oo. Zijn rijbewijs is ingenomen en proces-verbaal wordt opgemaakt.


Diefstal container
02-096628
Enschede Stroinksbleekweg
Weekend 29 november-2 december
In het rampgebied werd het bosschage opgeschoond. Daarvoor stonden een tweetal containers aan genoemde locatie, waarin de houtsnippers waren opgeslagen. Maandag 2 december werd ontdekt dat een van deze containers was verdwenen. Het betreft een groene container met gele stickers "Hoogers Transportbedrijf", inhoud 4000 liter en een waarde van ongeveer ¤ 4.300.


Autobrand
02-096753
Enschede Piksenbrink
Donderdag 5 december 23.00 uur
Aan genoemde locatie werd een brandende auto aangetroffen. De brandweer bluste de brand. Het vermoeden bestaat dat de brand is aangestoken. De politie stelt een nader onderzoek in.


Auto's beschadigd door vallende lading
02-096682
Enschede A35
Donderdag 5 december 19.10 uur
Op de A35 tussen Hengelo Zuid en Enschede West was van een aanhangwagen een bankstel gevallen. Deze werd getrokken door een personenauto en bestuurd door een 26-jarige Enschedeër. Doordat deze lading op het wegdek terechtkwam reden er twee auto's van resp. een 44- en een 56-jarige Enschedeër er tegenaan en liepen daardoor schade op. Er deze zich geen persoonlijke ongelukken voor.



Aanhouding wegens verduistering
02-077643
Enschede
5 december 15.15 uur
Op 28 mei 2002 werd door een 22-jarige Enschedeër een trilplaat gehuurd bij een verhuurbedrijf in Enschede. Hij betaalde een borgsom van ¤ 150, doch bracht het gehuurde niet terug. Op 7 oktober werd namens het bedrijf aangifte gedaan van verduistering van de trilplaat twv ¤ 2.000. Op 5 december kon de verdachte worden aangehouden. Hij verklaarde de trilplaat nog diezelfde dag te hebben verkocht voor ¤ 350. Dit geld ging op aan zijn drugsverslaving. De verdachte kon na verhoor het bureau verlaten. Proces-verbaal wordt opgemaakt.


Midden- en Noordoost-Twente:

Auto met zwaailicht onderschept
02-096697
Borne A35/A1
Donderdag 5 december 19.50 uur
Bij de politie werd gemeld dat er een automobilist in een personenauto met zwaailicht over de A1 richting het Oosten reed. Deze reed met zeer hoge snelheid, volgens getuigen boven de 200 km/u. Door de politie is positie ingenomen langs de A1/A35. Ter hoogte van Enter werd de auto gesignaleerd en gevolgd met een snelheid van meer dan 160 km/u. Ter hoogte van de afslag Borne werd deze auto aan de kant gezet. De bestuurder, een 22-jarige Amsterdammer werd aangehouden. Het zwaailicht is in beslag genomen evenals zijn rijbewijs. Proces-verbaal wordt opgemaakt.


Noordwest-Twente:

Rijden onder invloed
02-096762
Oranjestraat te Westerhaar
Vrijdag 02.00 uur
Een 29 jarige bestuurder van een personenauto werd gecontroleerd en bleek onder invloed. Blaastest leverde een resultaat op van 1,2 promille. De man kreeg een rijverbod van vijf uur en een proces verbaal.

Rijden onder invloed
02-096780
Kerkplein te Almelo
Vrijdag 05.10 uur
Een 21 jarige bestuurder van een personenauto stopte op het Kerkplein en wilde naar een horecagelegenheid lopen. Hij had zowel moeite met het afsluiten van zijn auto als het lopen. Hij bleek onder invloed. Blaastest leverde een resultaat op van 1,9 promille. Het rijbewijs werd ingevorderd en tegen de man wordt pv opgemaakt.


Rijden zonder rijbewijs.
02-096613
Nieuwstraat te Almelo
Donderdag 14.10 uur
Tijdens een verkeerscontrole op de Nieuwstraat werd een 33 jarige bestuurder (Almelo) van een personenauto gecontroleerd. De man bleek niet in het bezit van een rijbewijs. De man was reeds meerdere keren bekeurd voor o.a. rijden onder invloed en rijden tijdens ontzegging. In overleg met justitie is de auto in beslag genomen.


Brand in gebouw Italiaanse vereniging.
02-096745
W.A. de Gruyterstraat te Almelo
Donderdag 22.45 uur
Getuigen hoorden het alarm afgaan en roken een brandlucht in het gedeelte van de Italiaanse vereniging. De brandweer was snel ter plaatse en heeft de brand in het bargedeelte geblust. De brand is waarschijnlijk ontstaan in de directe omgeving van de ar. De technische recherche zal een ander onderzoek instellen naar de oorzaak. De hoogte van de schade is niet bekend.


Overlast door vuurwerk.
02-096606
Zuidelijke Hoofddijk te Nijverdal
woenssdag rond 16.00 uur
Een ongeveer 14 jarige jongeman was met o.a. vuurpijltjes aan het schieten in het speeltuintje. Op een gegeven moment haalt hij o.a. knalpatronen en astronauten op uit huis en gaat hier mee experimenteren. Een 12 jarige jongen uit Nijverdal staat er bij te kijken en op uitnodiging van de 14 jarige steekt hij ook een knalpatroon aan met een aansteker. De patroon ontploft echter sneller dan waar hij op gerekend had, waardoor hij gewond raakte aan zijn vinger. Deze werd later gehecht. De knalpatronen zijn bestemd voor een gasalarmpistool.
In Twente zijn reeds meerdere gasalarmpistolen in beslaggenomen. Deze pistolen worden gebruikt voor het afschieten van zogenaamde knalpatronen en zijn meestal gekocht in Duitsland. In Nederland vallen deze pistolen echter onder de Wet Wapens en Munitie. Bezitters van een gasalarmpistool worden dan ook niet bekeurd voor het knallen met vuurwerk, maar voor het in bezit hebben van een vuurwapen. Het pistool en de munitie wordt uiteraard in beslag genomen.

Jongeren naar Halt ivm afsteken vuurwerk
02-096626
Krijgerstraat te Vriezenveen
Donderdag 15.45 uur
Twee 13 jarige jongens uit Vriezenveen zijn betrapt op het afsteken van vuurwerk. Zij erkenden het vuurwerk te hebben aangestoken en gaan hiervoor naar Halt.

Jongen betrapt met strijkers.
02-096719
v. Rechteren Limpurgsingel te Almelo
Donderdag 21.45 uur
Een 13 jarige jongen uit Almelo werd betrapt bij het afsteken van strijkers. Hij had nog een handvol strijkers bij Zich. Deze zijn vernietigd en de jongen gaat naar Halt.



Snelheidscontroles in Almelo
02-096494
Nieuwstraat, Vriezenveenseweg en Berlagelaan
Donderdag
Van 07.45 tot 12.00 uur werd gecontroleerd op de Nieuwstraat. Bij veel omwonenden bestaat de indruk dat hier de max. snelheid regelmatig wordt overschreden. Tussen de genoemde tijdstippen passeerden 1125 voertuigen, waarvan er 12 te hard reden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 61 km per uur.
's Avonds tussen 19.30 en 22.20 uur werd er gecontroleerd op de Vriezenveenseweg en de Berlagelaan. Hier werden resp. 187 en422 voertuigen gecontroleerd. Op de Vriezenveenseweg reden er 24 te hard, waarbij de topper 136 km/h reed. Op de Berlagelaan reden 28 bestuurders te hard. Hier was de hoogste snelheid 74 km/h.
Overal geld een maximumsnelheid van 50 km/h. De topper kan uiteraard nog een bezoekje van de politie verwachten.

Oplichter aangehouden.
02-075697
Actief in Nederland.
Tussen februari 2002 en 21 november 2002
In september deed een medewerker van een bedrijf uit Rijssen aangifte van oplichting. Een man had kans gezien twee laptops te bemachtigen zonder te betalen. Uit het ingestelde onderzoek werd duidelijk dat een 37 jarige inwoner uit Alkmaar verantwoordelijk was voor deze oplichting. Na een inventarisatie bleek dat de verdachte niet alleen in Rijssen actief was geweest. Er werden o.a. aangifte gedaan in Vriezenveen, Westerhaar, Oldenzaal en Denekamp. Ook in andere plaatsen in Nederland was de man actief geweest. Hij heeft in totaal voor ca 60.000 Euro bedrijven opgelicht door het bestellen van computerapparatuur, geluidsapparatuur en plasmatelevisies. Hij deed zich voor als zakenman en hij gaf aan de apparatuur met spoed nodig te hebben. Na de bevestiging pleegde hij "namens de bank" een telefoontje dat het geld binnen was en haalde de verdachte de bestelde goederen op. De verdachte werd op donderdag 21 november aangehouden en hij heeft inmiddels 31 zaken bekend. Bij zijn aanhouding werden enige duizenden Euro's inbeslaggenomen. De man zit nog steeds in voorlopige hechtenis. Van de goederen zijn enkele apparaten terug gevonden in het zuiden van het land.