FNV

http://actualiteit.cms.fnv.nl/renderer.do/menuId/8886/pageId/6841/instanceId/8888/itemId/7184/

FNV vordert loon namens illegalen

De FNV gaat nu echt werk maken van het claimen van achterstallig loon van illegalen. Dat zei FNV-vice-voorzitter Kitty Roozemond vanochtend tijdens een debat van FNV Bondgenoten en de verenigde uitzendbureaus ABU.

Kitty Roozemond: 'Voor ons zijn illegale werknemers in de eerste plaats werknemer. En hebben ze recht op de voorwaarden zoals die in de sector gelden.'

Het steekt de FNV dat bij de uitzettingen van de laatste tijd alleen de illegaal de dupe wordt, en niet de werkgever die van hem of haar profiteert. Claimen van zes maanden loon legt de rekening juist bij die werkgever. Bovendien wordt het voor hen onaantrekkelijker om met behulp van illegalen de normale arbeidsvoorwaarden te ontduiken.

De mogelijkheid om maximaal zes maanden achterstallig loon te claimen ligt vast in de Wet Arbeid Vreemdelingen.

De FNV is tegen illegale tewerkstelling, maar niet tegen illegale werknemers. Deze mensen kunnen bijvoorbeeld ook lid worden van een van de bonden.

De vakcentrale beroept zich daarbij op de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Daarin staat dat ieder mens basisrechten heeft, zoals het recht zich te organiseren en het recht op normale arbeidsomstandigheden en minimale beloning.

6 december 2002