Politie Amsterdam-Amstelland

Inbrekers betrapt
6-12-2002. Gisterochtend zijn drie verdachten aangehouden die aan het inbreken waren in een winkel aan de Jan Evertsenstraat. Een getuige zag de drie mannen (25, 25 en 24 jaar) rond vijf uur in de winkel en waarschuwde de politie.Het inbrekersgereedschap dat zij bij zich hadden, werd samen met hun auto in beslag genomen. Volontairs gezocht
Wilt u een bijdrage leveren aan de leefbaarheid en veiligheid in Amsterdam en omgeving? Het regiokorps Amsterdam-Amstelland zoekt volontairs!.
Man bedreigd
6-12-2002. Gisterochtend is een 55-jarige man slachtoffer geworden van een gewelddadige straatroof. De man liep omstreeks acht uur op de Brouwersgracht toen hij werd aangesproken door twee mannen op de fiets. Het gesprek werd al snel minder vriendelijk. Onder bedreiging van twee vuurwapens eisten zij waardevolle spullen en geld. Toen het slachtoffer zijn geld had afgegeven, gingen de twee er vandoor.


---

Gedronken: aanrijding
6-12-2002. Gisteravond rond elf uur raakte een 33-jarige man gewond bij een aanrijding tussen twee personenautos op de hoek van de Rooseveltlaan en de Maasstraat. Een 24-jarige automobiliste werd aangehouden: zij had een alcoholpercentage van 1.35 promille. Het slachtoffer werd met nekletsel naar een ziekenhuis overgebracht. Het tramverkeer heeft anderhalf uur stilgelegen.


---

Nepvuurwapen
6-12-2002. Gisteravond omstreeks half twaalf is een 35- jarige man op het Stationsplein aangehouden omdat hij in het bezit was van een nepvuurwapen.


---

Slingerende alcomobilist
6-12-2002. Vanmorgen omstreeks vier uur is een 39-jarige automobilist aangehouden die slingerend over de A10 reed. De man bleek 830 ug/l te blazen (1.9 promille). Zijn rijbewijs is ingevorderd. Identiteit gezocht van dode man

1-10-2002. De recherche van bureau IJ-tunnel onderzoekt de identiteit van de man die op vrijdag 27 september 2002 overleed in een Amsterdams ziekenhuis en roept hierbij uw assistentie in. De man meldde zich daar op donderdag 26 september en werd als patiënt opgenomen met aanvankelijk onverklaarbare buikklachten. Hij overleed een dag later aan een overdosis verdovende middelen. Het bleek te gaan om een zogenaamde bolletjesslikker die inwendig harddrugs, vermoedelijk cocaïne, transporteerde. Een of meer bolletjes knapten in zijn lichaam met fatale gevolgen.

U kunt hier een grote foto in hoge resolutie opvragen.
---
Hooglopende ruzie
5-12-2002. Gisteravond heeft in een bedrijf aan de Korte Papaverweg een ruzie plaatsgevonden, waarbij een schot is gelost. Rond kwart over zeven kwamen drie mannen het bedrijf binnen. Er ontstond een woordenwisseling, waarbij twee medewerkers met een wapen werden bedreigd. Een van de drie verdachten loste een schot, waarop ze vluchtten. Er vielen gelukkig geen gewonden.

Man neergeschoten
5-12-2002. Vanmorgen rond halfnegen is in de omgeving van het Gelderlandplein een man gewond geraakt toen hij in zijn auto werd neergeschoten. De dader vluchtte op een motor. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis. Het gaat om een man van tussen de 30 en 40 jaar oud. De recherche doet een onderzoek naar de toedracht van de schietpartij.
Winteroffensief woninginbraken
3-12-2002. De regiopolitie Amsterdam-Amstelland start binnenkort met een winteroffensief tegen woninginbraken. Van december tot en met maart zullen in de gehele regio diverse acties plaatsvinden om het aantal inbraken terug te dringen. Het is bekend dat er in deze donkere maanden doorgaans meer wordt ingebroken dan in andere perioden. De politie wil op deze manier de trend breken. Lees meer. Preventief fouilleren
27-11-2002. Vanaf 20 november mag de politie ook in Amsterdam gebruik maken van preventief fouilleren om wapenbezit en -gebruik tegen te gaan. Maar wat betekent dat nu precies voor u? Wij hebben voor u een korte samenvatting gemaakt over het hoe, wat en waarom van preventief fouilleren.
Tips diefstal pas
19-11-2002. We krijgen regelmatig vragen via deze site over misbruik van pinpassen. Daarom op een rijtje de belangrijkste punten waarop u kunt letten:
Opbergen
Berg uw pinpas goed op als u op stap gaat. Bewaar de pinpas zo dicht mogelijk op uw lichaam, het liefste in een binnenzak. Dieven hebben namelijk in een onbewaakt ogenblik zo uw schouder- of rugtas open. Laat ook nooit uw pinpas achter in bijvoorbeeld uw auto. Geheime pincode
Hou uw pincode altijd geheim. Bewaar de code dus niet op een papiertje in uw portemonnee. Wees erop verdacht dat kwaadwillende types allerlei trucjes hebben om achter uw pincode te komen: stiekem meekijken, u "helpen" bij het pinnen, of sleutelen aan het pinapparaat. Voelt u zich onzeker omdat er "hulpvaardige" types (zowel mannen als vrouwen!) rondhangen bij het pinapparaat of omdat het lijkt alsof er met de automaat geknoeid is, pin dan niet en geef het door aan bank en politie. Toets in geen geval zonder reden meerdere malen uw pincode in. Als uw pas niet meer uit de automaat komt, kijk dan of er een extra insteekgleuf is aangebracht. Die kunt u mogelijk zelf losmaken, waardoor uw pas weer naar buiten komt.
Toch gestolen
Ondanks al uw maatregelen, is uw pas helaas toch gestolen... bel dan voor de postbank: 0582-126000 en voor de banken: 0800-0313 om uw pas meteen te laten blokkeren en doe aangifte bij de politie. Persconferentie Ikea
5-12-2002. "Vanmiddag geven wij uitleg over de huidige stand van zaken van het opsporingsonderzoek in de Ikea-zaak. Openbaarheid bij een opsporingsonderzoek is altijd het resultaat van een belangenafweging tussen het opsporingsbelang en het belang van de openbaarheid. Deze afweging wordt van uur tot uur gemaakt. Nu laat het opsporingsbelang een persconferentie als deze toe.
Het opsporingsonderzoek startte dinsdagochtend toen de directie van het Ikea-concern een in slecht Duits opgestelde afpersingsbrief ontving waarin geld werd geëist. Deze brief was in Nederland gepost. De directie van het warenhuisconcern heeft direct aangifte gedaan bij de politie. Zoals we al eerder hebben meegedeeld levert het opsporingsonderzoek geen aanwijzingen van een terroristische actie. In de brief werd gemeld dat in de Ikea-vestigingen in Amsterdam en Sliedrecht explosieven waren verstopt. Bij onderzoek in deze vestigingen werden twee verdachte pakketjes aangetroffen die in beslag zijn genomen. De pakketjes zijn naar politiebureaus in respectievelijk Amsterdam en Sliedrecht overgebracht. In de afpersingsbrief werd gesproken over een derde explosief dat in een niet nader genoemde Ikea-vestiging zou zijn geplaatst.
Na nauw overleg tussen de Ikea-directie en de politie heeft de directie besloten om alle vestigingen gesloten te houden tot een gedegen onderzoek zou hebben plaatsgevonden. De veiligheid van de klanten en het personeel van Ikea stonden voorop. Dinsdagnacht hebben in alle politieregios met een Ikea-vestiging voorbereidingen plaatsgevonden om een uitgebreid onderzoek te laten plaatsvinden. Het resultaat van deze onderzoeken is negatief. Er is in geen enkele andere vestiging een explosief aangetroffen. Alle Ikea warenhuizen zijn daarom door de politie weer vrijgegeven en overgedragen aan Ikea. Om het onderzoek goed en volledig te kunnen doen is alle deskundigheid ingeschakeld. Bij het onderzoek zijn veel mensen betrokken, niet alleen personeel van het regiokorps Amsterdam-Amstelland maar ook andere regiokorpsen, het KLPD, NFI en het EOC van de Koninklijke Landmacht. Het onderzoek is in volle gang. De coördinatie ligt bij het politiekorps Amsterdam en het Openbaar Ministerie Amsterdam. U zult begrijpen dat wij het opsporingsonderzoek niet willen schaden en dat wij daarom niet op de inhoud van het opsporingsonderzoek kunnen ingaan. "