Gemeente Woudrichem

04/12/2002
Stichting Jeugdwerk Almkerk "De Soos"wint de gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2002

Het college van burgemeester en wethouders van Woudrichem heeft unaniem gekozen de gemeentelijke Vrijwilligersprijs 2002 aan de Stichting Jeugdwerk Almkerk De Soos toe te kennen. Op woensdag 4 december, werd de prijs officieel uitgereikt door burgemeester A. Van Harten in de raadzaal van het gemeentehuis in Woudrichem.

Argumenten voor deze keuze verwoordt het college in de brief die gericht is aan de Stichting Jeugdwerk De Soos: "Wij zijn van mening dat met name De Soos en ook de Zomerfeesten in Almkerk al jarenlang in een grote behoefte van jongeren in de wijde omgeving voorzien en daarmee een voorbeeld zijn voor diegenen die van mening zijn dat jeugd- en jongerenwerk een onmisbaar onderdeel vormt van de Woudrichemse samenleving. Daarnaast is de Stichting Jeugdwerk Almkerk De Soos een voorbeeld van cultureel ondernemerschap; zij weet een grote en continue ploeg van vrijwilligers aan zich te binden en daarbij tevens financiële onafhankelijkheid na te streven en te verwezenlijken. Iets waar anderen van kunnen leren."

Het voltallige bestuur en alle medewerkers van de Stichting Jeugdwerk Almkerk De Soos zijn uitgenodigd om de Vrijwilligersprijs 2002, bestaande uit een tinnen schaal met inscriptie en een geldbedrag van 450,--, officieel in ontvangst te nemen.

Voor meer informatie over de Vrijwilligersprijs 2002 kunt u contact opnemen met Siert Hoeksema, telefoon (0813) 30 81 42, e-mail shoeksema@woudrichem.nl.

Burgermeester Arie van Harten overhandigt cheque van 450,- en een tinnen bord met inscriptie aan vrijwilligers van Stichting Jeugdwerk Almkerk "De Soos

Stichting Jeugdwerk "De Soos".

Ontwikkelingspad
Reden Vrijwilligersprijs

1969 Oprichting Stichting Jeugdwerk Almkerk
Eerste wapenfeit: volkomen onbekende Jos Brink geeft samen met zijn vriend en cabaretpartner Frank Sanders in het Wapen van Emmichhoven een try-out voorstelling

1971 Oprichting Jeugdsoos in voormalige gereformeerde school aan Provincialeweg Noord
De ruimte wordt gedeeld met ouderenwerk.
Later verhuizen de ouderen naar 't Verlaat en krijgt de jeugdsoos het hele pand. Vrijdagavond is dé Jeugdsoosavond
Kernactiviteiten worden de bandoptredens met beroemde namen als:The Nits, Golden Earring, Dolly Dots, Het Goede Doel, Doe Maar, Corry Konings, Jaques Herb, Imca Marina....
Quote van één van de oprichters Kees Noorloos: "De jeugd mocht niet naar het café, maar wel naar de Soos!"

1976 Begin van de zomerfeesten
Om goodwill te kweken bij de ouderen. Er was nl. wel eens overlast

Jaren 70/80/90 Eerste feesten Brandweerkazerne bij 't Verlaat Vooral veel muziek. Bands stonden op grote oplegger als podium. Later duren de feesten 3 weken
Er komen meer activiteiten omheen: Showbizzquizz, timmerdorp, sportactiviteiten, en ...de Tienkamp met Dick Passchier( bekend van Spel Zonder Grenzen). Passchier komt al 20 jaar speciaal uit Noorwegen voor een weekendje Almkerk.
De laatste jaren staat er een grote tent op het veld naast Van der Stelt
terug...

Waarom krijgt "De Soos" de vrijwilligersprijs?
Dit keer is met opzet gekozen voor een unanieme voordracht vanuit het college van Burgermeester en Wethouders van Woudrichem. Er is dus bewust geen openbaar voordrachtverzoek uitgeschreven in de regionale pers.

Er is gekozen voor Stichting Jeugdwerk Almkerk:

Stichting Jeugdwerk Almkerk De Soos is volledig geïntegreerd, verankerd in de Almkerkse samenleving.

De stichting werkt met uitsluitend vrijwilligers die nooit een beroepsopleiding in deze richting hebben gehad, maar elkaar sociaal-cultureel verrijken.

Ondanks zware jaren krabbelt de organisatie telkens weer overeind. Dit in tegenstelling tot de veel Sozen uit de jaren '70 die niet meer bestaan.

De Jeugdsoos trekt altijd veel jongeren, het zit goed vol.

Het is een club die vrijwel constant 40 vrijwillige medewerkers tussen de 18 en 26 jaar heeft.

Het is een centrum bedoeld voor jongeren tot circa 25 jaar, een culturele doelgroep die diverse beleidsterreinen aandacht heeft.

De Stichting heeft een lokale en regionale functie. Ze trekt jongeren van heinde en verre.

De Stichting getuigt van zogenaamde cultureel ondernemerschap. Zij is economisch onafhankelijk.De gemeente laat met haar keuze van de Stichting Jeugdwerk Almkerk, hiermee naast de welverdiende waardering, vooral ook haar inzicht in het belang van de aanwezigheid van vrijwilligerswerk in de samenleving blijken. Op elk genoemd terrein, ook dus op dat van de jeugd, is de inzet van vrijwilligers van eminent belang. Dit is vak niet zichtbaar voor iedereen, maar mag zeker nadrukkelijk tot uitdrukking gebracht worden, als stimulans en promotiemiddel voor vrijwilligerswerk voor de jeugd.

Wij geloven erin dat het sociale en culturele gezicht van Woudrichem voor een belangrijk deel door Stichting Jeugdwerk Almkerk De Soos bepaald wordt. En dat moet zo blijven.