Korps: Groningen, plaats: Diverse 6-12-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Vrijdag 6 december 2002

Dagelijkse berichten regio Groningen

Voorlichting vuurwerk in Stadskanaal en Ter Apel

Stadskanaal / Vlagtwedde: vuurwerkvoorlichting
Alle leerlingen van de eerste klassen van het voortgezet onderwijs van de gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde krijgen a.s. maandag, dinsdag en woensdag (9, 10 en 11 december) een voorlichting over vuurwerk. In de voorlichting wordt gewezen op de gevaren en de overlast die het gebruik van vuurwerk met zich meebrengen. De voorlichting wordt gegeven door personeel van de brandweer, bureau HALT, politie, Refajaziekenhuis en een vuurwerkspecialist.

In totaal nemen circa 950 leerlingen aan het project deel. De vuurwerkspecialist laat met name zien hoe je op een veilige manier met vuurwerk omgaat en afsteekt. De wettelijke regels en straffen die uitgedeeld kunnen worden zijn onderwerp bij de politie en het bureau HALT. De brandweer laat zien hoe brandbaar bepaalde kleding is en geeft tips over de opslag van vuurwerk en de overlast in de oudejaarsnacht Tenslotte geeft personeel van het Refajaziekenhuis voorlichting over verwondingen die kunnen ontstaan bij het verkeerd gebruik en het experimenteren. Tevens worden protheses getoond en ervaring van voorgaande jaren heeft geleerd dat dit confronterend werkt naar de leerlingen.

Omdat er tijdens de voorlichting vuurwerk wordt ontstoken bij de brandweerkazerne in Stadskanaal (dinsdag en woensdag) en Ter Apel (donderdag) kunnen omwonenden enige overlast ondervinden. De voorlichting wordt op 9 en 10 december gegeven in de brandweerkazerne te Stadskanaal en op 11 december in het politiebureau en brandweerkazerne in Ter Apel.

Fietsverkoop politie Hoogezand, tevens graveeractie Zaterdag 14 december a.s. vindt er een fietsenverkoop plaats aan het politiebureau in Hoogezand. De verkoop is tussen 10.00 en 11.30 uur. Tussen 9.30 en 10.00 uur kunnen belangstellenden de fietsen alvast bekijken. Het gaat om fietsen die zijn gevonden in de gemeenten Slochteren en Hoogezand-Sappemeer. Mensen die aangifte hebben gedaan van fietsdiefstal in beide gemeenten hebben voorrang op de aankoop, mits ze de aangifte kunnen tonen. Tijdens de verkoop kunnen mensen hun postcode in de eigen fiets laten graveren Aankopen dienen contant te worden betaald. Het gaat om de verkoop aan particulieren, niet aan bedrijven.

Musselkanaal: bromfietser gewond, politie zoekt getuigen De politie is op zoek naar getuigen van een verkeersongeval dat sinterklaasavond omstreeks 18.45 uur plaatsvond op de kruising van de Kruisstraat met de Parklaan in Musselkanaal. Daarbij raakte een 18-jarige bromfietser uit Musselkanaal ernstig gewond aan zijn knie. Hij is voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis. De automobilist reed na het ongeval door, zonder zich bekend te maken. Aan de hand van het onderzoek bleek dat het om een 63-jarige dorpsgenoot te gaan. Hij is later in zijn woning aangehouden. De vermoedelijke toedracht van het ongeval blijft enigszins onduidelijk, reden waarom de politie graag in contact wil komen met mensen die het ongeval hebben zien gebeuren. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie in Stadskanaal, telefoon 0900-8844.

Waterhuizen: bromfietser gewond bij botsing
Een 33-jarige bromfietser uit Hoogezand is donderdagmiddag gewond geraakt toen hij op de kruising van de Woortmansdijk met de Winschoterweg bij Waterhuiuzen in botsing kwam met een afslaande personenauto. Hij is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Het ongeval ontstond doordat de automobilist, een 19-jarige inwoner van Groningen, op genoemde kruising rechtsaf sloeg, komende uit de richting Foxhol. Hij liet hierbij de vrije doorgang voor de hem tegemoetkomende bromfietser niet vrij, waardoor de botsing volgde. Beide voertuigen raakten flink beschadigd.

Hoogezand: meisje zwaar gewond bij botsing; politie zoekt getuigen De politie is op zoek naar getuigen van een ernstig verkeersongeval op de Industrieweg in Hoogezand op donderdag omstreeks 17.30 uur. Daar werd een 18-jarig meisje uit Foxhol op haar fiets geschept door een achteropkomende personenauto, waardoor ze zwaar gewond raakte. Ze is met hoofd- en inwendig letsel overgebracht naar het ziekenhuis waar ter behandeling is opgenomen. Vermoedelijk stak het meisje vlak voor de personenauto plotseling over, waardoor de 32-jarige automobilist, een dorpsgenoten van het slachtoffer, een botsing niet meer kon voorkomen. Eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Hoogezand, telefoon 0900-8844.

Beerta: auto tegen boom, bestuurder gewond
Een 30-jarige automobilist uit Nieuweschans is donderdagmiddag gewond geraakt toen hij door onbekende oorzaak tegen een boom botste. Het ongeval gebeurde op de Hoofdstraat in Beerta. Het slachtoffer raakte beklemd in zijn auto en moest door de brandweer en hulpverleningsdienst uit het wrak worden bevrijd. Hij is met hoofdletsel en mogelijk inwendige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen.

Snelheidscontroles
Donderdag zijn er weer de nodige snelheidscontroles geweest. De resultaten zijn als volgt: Plaats: Nieuwe Pekela, straat: N366 , aantal gecontroleerde voertuigen: 2005 , maximum snelheid: 80, aantal overtredingen: 173 , hoogst genoteerde snelheid: 121. Plaats: Sappemeer , straat: Noordbroeksterstraat , aantal gecontroleerde voertuigen: 1105, maximumsnelheid: 50, aantal overtredingen: 101, hoogst genoteerde snelheid: 73 . Plaats: Oude Pekela, straat: N367, aantal gecontroleerde voertuigen:1027 , maximumsnelheid: 80, aantal overtredingen: 27. Plaats: Slochteren, straat: Hoofdweg, aantal gecontroleerde voertuigen: 160 , maximumsnelheid: 50 , aantal overtredingen: 9 , hoogst genoteerde snelheid: 66.
Plaats: Kropswolde, straat: Woldweg, aantal gecontroleerde voertuigen: 402, maximumsnelheid: 50 , aantal overtredingen: 32, hoogst genoteerde snelheid: 77.
Plaats: Marum , straat: Kruisweg , aantal gecontroleerde voertuigen: 293, maximumsnelheid: 50, aantal overtredingen: 36, hoogst genoteerde snelheid: 82.
Plaats: Ter Apel, straat: Viaductstraat , aantal gecontroleerde voertuigen: 182, maximumsnelheid: 50 , aantal overtredingen: 32, hoogst genoteerde snelheid: 81.
Plaats: Ter Apelkanaal, straat: Zandberg, aantal gecontroleerde voertuigen: 68, maximumsnelheid: 50 , aantal overtredingen: 20, hoogst genoteerde snelheid: 100 .
Plaats: Musselkanaal, straat: Sluisstraat, aantal gecontroleerde voertuigen: 860, maximumsnelheid: 50 , aantal overtredingen: 64, hoogst genoteerde snelheid: 89.

Groningen: politie houdt alcomobilist aan
De politie heeft donderdagnacht in de Bornholmstraat een 39-jarige man uit Groningen aangehouden voor rijden onder invloed. De Stadjer werd gecontroleerd door de politieagenten en bleek te hebben gedronken. Aan het bureau bleek de verdachte 1,55 promille in zijn bloed te hebben. De man was niet in het bezit van een rijbewijs. Aan de Stadjer werd een dagvaarding uitgereikt. Na verhoor kon hij het politiebureau verlaten.

Groningen: geweldpleger aangehouden
Op de Grote Markt heeft de politie donderdagnacht een 22-jarige Stadjer aangehouden voor mishandeling aangehouden. De geweldpleger kreeg in een horecagelegenheid ruzie met twee plaatsgenoten in de leeftijd van 21 en 22 jaar. De oudste van de twee kreeg van de verdachte een kopstoot en de jongste werd geslagen terwijl de geweldpleger een glas in zijn hand had. De verdachte is gehoord en mocht daarna het politiebureau verlaten. De vechtpartij was ontstaan na een korte woordenwisseling. De politie maakt proces-verbaal op tegen de Stadjer.

Groningen: Harenaar aangehouden voor zware mishandeling De politie heeft donderdagnacht in een discotheek aan de Gelkingestraat een 16-jarige jongen uit Haren aangehouden voor zware mishandeling. In de discotheek was ruzie ontstaan, waarna een 19-jarige man uit Groningen de ruzie wilde sussen. Hier was de Harense jongen blijkbaar niet van gediend en sloeg een bierglas kapot in het gezicht van de Stadjer. Het slachtoffer werd met een forse snijwond bij het oor naar het ziekenhuis gebracht. De jongen is ingesloten. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: militairen voor bedreiging en belediging aangehouden Op de Grote Markt heeft de politie donderdagnacht twee militairen in de leeftijd van 28 en 34 jaar, respectievelijk uit Beverwijk en Deventer aangehouden voor bedreiging en belediging. De Deventenaar had een 27-jarige man uit Delfzijl woordelijk bedreigd en werd door politieagenten aangehouden. De verdachte verzette zich bij zijn aanhouding en schold de agenten uit. Met gepast geweld kon de militair onder controle worden gebracht. De andere militair schold vervolgens de agenten ook uit, waarna ook hij werd aangehouden. Beide mannen zijn overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

Groningen: alcomobilist veroorzaakt aanrijding
De politie heeft donderdagavond op de Grote Beerstraat een 55-jarige man uit de stad aangehouden voor rijden onder invloed. De man was bij het inparkeren op de Grote Beerstraat tegen een geparkeerde auto aangereden. De Stadjer bleek alcohol te hebben gedronken. Aan het bureau bleek dat de bestuurder 1,55 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. Ook werd aan de verdachte een dagvaarding uitgereikt. De man kon na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: snelheidscontrole
Op de Rijksweg (N-360) heeft de politie donderdagochtend een snelheidscontrole gehouden. Hierbij werden 1507 voertuigen gecontroleerd. 214 Bestuurders reden te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 93 km/uur, waar 50 km/uur de maximum toegestane snelheid is. De controle duurde twee uren.

Groningen: inbraak in Stadsschouwburg
In de Stadsschouwburg aan de Turfsingel is woensdagnacht door onbekenden ingebroken. De daders braken een nooduitgang open, alsmede meerdere deuren in het gebouw. De inbrekers hebben gepoogd drie kluizen open te breken. Dit gelukt slechts bij een kluis. Hierin zaten geen waardevolle spullen. De daders wisten geen geld buit te maken. Wel namen zij diverse beeldschermen en vier computers weg. De politie heeft een uitgebreid technisch onderzoek ingesteld.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)