Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie West- en Midden-Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

6 december 2002

Behandeld

mw. mr. J. ter Meulen (DWM/WE)


Kenmerk

DWM/02/900

Telefoon

070 - 348 66 10


Blad


1/3


Fax

070 - 348 62 33


Bijlage(n)


1


E-Mail

DWM@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording vragen van het lid Van Bommel (SP) over de arrestatie door de Italiaanse politie van leden van de Italiaanse beweging voor sociale globalisering.

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel, over de arrestatie door de Italiaanse politie van leden van de Italiaanse beweging voor sociale globalisering. Deze vragen werden ingezonden op 21 november jl. met kenmerk 2020303510.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van lid Van Bommel (SP) over de arrestatie door de Italiaanse politie van leden van de Italiaanse beweging voor sociale globalisering.

Vraag 1
Kunt u bevestigen dat de Italiaanse politie op vrijdag 15 november 2002 twintig leden van de Italiaanse beweging voor sociale globalisering heeft gearresteerd en dat dit gebeurde op basis van de vermeende oprichting van een 'uitgebreid en gevaarlijk subversief netwerk" en plannen om "het functioneren van de Italiaanse regering te verstoren"? 1)

Antwoord
Ja. De groep wordt onder andere 'samenzwering tegen de staat' (art. 305 van het Italiaanse Wetboek van Strafrecht) en 'subversieve vereniging' (dat wil zeggen het zich aaneensluiten met als oogmerk de gewelddadige omverwerping van de sociale of economische structuren; art. 270 van het Italiaanse Wetboek van Strafrecht) ten laste gelegd. Alle personen zijn inmiddels weer op vrije voeten gesteld.

Vraag 2
Deelt u de mening dat de Italiaanse regering laat tot aanhouding is overgegaan indien het om strafbare feiten uit 2001 zou gaan?

Vraag 4

Deelt u de mening dat de Italiaanse autoriteiten een opvallend gevoelig politiek moment voor de arrestaties hebben bepaald, te weten enkele dagen na de zeer massaal bezochte en geweldloos verlopen bijeenkomst van het Europees Sociaal Forum in Florence?

Antwoord
De politie handelde op verzoek van het Openbaar Ministerie, dat ook in Italië een onafhankelijke positie inneemt ten opzichte van de regering.

Vraag 3
Is tegen de arrestanten afzonderlijk een aanklacht vanwege strafbare feiten ingediend?

Antwoord

Ja.

Vraag 5Deelt u de mening van de Italiaanse regering dat een organisatiecomité van demonstraties en protestbijeenkomsten gelijk staat aan "een gevaarlijk subversief netwerk"?

AntwoordDe Italiaanse regering heeft zich daar in dit geval niet over uitgesproken. Of de Italiaanse rechter van mening is dat de handelingen van de verdachten in deze zaak kwalificeren als 'subversieve vereniging' volgens de definitie van art. 270 van het Italiaanse Wetboek van Strafrecht, zal nog moeten blijken in de loop van deze rechtszaak.


---


1) Volkskrant, 16 november j.l. 'Antiglobalisten in Italië opgepakt'.









===