---

Ministerie van Defensie



---

foto: Boordheli Van Speyk signaleert drugs (KM)

Hr.Ms. Van Speyk rondt periode Enduring Freedom af

06-12-2002

Hr.Ms. Van Speyk zal vandaag (6 december) de haven van Willemstad binnenlopen. Met deze binnenkomst wordt voor het fregat de inzet voor Operatie Enduring Freedom in het Caribische gebied afgesloten. Hr.Ms. Van Speyk heeft de afgelopen vier maanden counterdrugsoperaties in de Caribische regio uitgevoerd. Zij deed dit op verzoek van de Verenigde Staten die hun Kustwachteenheden in het kader van de "homeport security" meer naar de Amerikaanse havens hebben teruggetrokken. Het gat wat hierdoor ontstond op het gebied van de counterdrugsoperaties is onder andere door Nederlandse eenheden opgevuld.

De bemanning van Hr.Ms. Van Speyk wist, met behulp van de aan boord gestationeerde Belgische boordhelikopter, in de laatste weken een tweetal drugstransporten te voorkomen. Op 23 november achtervolgde de Van Speyk nabij Grenada een "Go Fast" (kleine zeer snelle boot). Tijdens de achtervolging werden de drugs overboord gezet, maar de Go Fast wist te ontkomen. De zoektocht naar de overboord gezette drugs leverde geen resultaat op, waarschijnlijk omdat de drugspakketten verzwaard waren zodat ze direct naar de bodem zonken. In de nacht van een op twee december stuitte de helikopter van Hr.Ms. Van Speyk in de buurt van Grenada wederom op een Go Fast. Deze werd na een korte achtervolging tot stoppen gedwongen. Omdat de bemanning tijdens de achtervolging wederom alle drugs overboord
had gezet, moest Hr.Ms. Van Speyk deze smokkelboot laten gaan. Vermoedelijk hadden beide smokkelboten ongeveer 200 kilo cocaïne aan boord.

Hr.Ms. Abraham van der Hulst was het eerste fregat dat zes maanden in de regio aanwezig was in het kader van Enduring Freedom. Hr.Ms. Abraham van der Hulst wist bij elkaar ongeveer 1500 kilo cocaïne en 5000 kilo Marihuana te onderscheppen. Eveneens leverde zij een waardevolle bijdrage bij de aanhouding van het Panamese vrachtschip LIV, waarbij 1000 kilo cocaïne in beslag werd genomen. Gedurende de gehele operatie werd een extra P3C-Orion ingezet in de Caribische regio. Gedurende de in totaal 800 extra vlieguren die de extra P3C-Orion maakte, werd geassisteerd bij diverse drugsvangsten.

Hr.Ms. Van Speyk zal op maandag 9 december uit de haven van Willemstad vertrekken. Naar verwachting zal zij op vrijdag 20 december de haven van Den Helder binnenlopen.

foto: Go fast bij Van Speyk (KM) 011202