FWH

Wegrestaurants nemen juridische stappen

Wijchen, 6 december 2002 - De Federatie van Wegverzorgende Horecabedrijven (FWH), waarin de exploitanten van 50 wegrestaurants langs de Nederlandse snelwegen zijn verenigd, is diep teleurgesteld over de uitkomsten van het overleg met de minister van Economische Zaken. Deze week stuurde de regering een brief aan de Tweede Kamer waarin zij meldt dat de eerste veiling van pompstations op 11 december a.s. onveranderd doorgaat. Aan deze veiling blijft de opheffing van de functiescheiding tussen benzinestations en wegrestaurants gekoppeld. De nieuwe eigenaren van de benzinepompen mogen vanaf dan een restaurant beginnen op hetzelfde terrein waar nu al een wegrestaurant is gevestigd. Dat de wegrestaurants hierdoor schade zullen ondervinden, vindt de regering blijkbaar van ondergeschikt belang, zegt Arjan Pouwer, voorzitter van FWH. De sector neemt volgens hem op korte termijn juridische stappen als de veiling in ongewijzigde vorm plaatsvindt.

Op aandringen van de Tweede Kamer is minister Hoogervorst van Economische Zaken op 6 november jl. opnieuw om de tafel gaan zitten met de horecasector. Deze bijeenkomst leverde niet meer op dan het pro forma uitwisselen standpunten, getuige de brief van Hoogervorst aan de Kamer. Pouwer is diep teleurgesteld over het besluit van de minister om gewoon door te gaan op de ingeslagen weg, zonder ook maar enigszins rekening te houden met de belangen van de gevestigde horeca. 'Onze bezwaren zijn volstrekt niet serieus genomen', aldus Pouwer. 'De belangen van de wegrestaurateurs zijn zo maar weggegeven, om voor oliemaatschappijen acceptabel te maken dat zij door de veiling hun eeuwigdurende concessie kwijtraken. Het beleid was bedoeld om meer marktwerking in de benzinemarkt te krijgen. Ook hiervan verwacht ik niet veel. Nieuwe toetreders staan nog niet te dringen. Uiteindelijk leidt een veiling ertoe dat marktpartijen worden opgezadeld met hoge veilingkosten, die zij vervolgens zullen doorberekenen aan de consument. De overheid schiet zijn doel voorbij: de consument wordt de dupe.' Ook over de compensatie voor de branche is Pouwer evenmin te spreken: 'De compensatie die het kabinet ons aanreikt is een doekje tegen het bloeden. Het besluit treft onze sector hard, dit leidt tot grote omzetverliezen, en uiteindelijk tot verschraling van het aanbod aan de weggebruikers.'

Pouwer hoopt nog voor de veiling op een politieke oplossing. De sector verlangt een time out van de opheffing van de functiescheiding totdat nader onderzoek de effecten ervan voor de horecasector heeft uitgewezen. De veiling op 11 december kan voor wat betreft de FWH gewoon doorgaan voorzover daarbij locaties voor benzinestations (zonder horecamogelijkheid) worden geveild. Het is nu aan de Tweede Kamer om de argumenten van de minister en het voorstel van de sector tegen elkaar af te wegen aldus Pouwer.

Nadere informatie bij: Arjan (A.C.) Pouwer, tel 06-53193722


06 dec 02 12:34