Vereniging Milieudefensie

persbericht

Actievoerders beklimmen kunstwerk bij A12

Minder herrie en stank, maximaal 80 op de A12'

Amsterdam, 6 december 2002 - Actievoerders van Milieudefensie hebben zojuist een kunstwerk bij autosnelweg A12 (Voorburg) beklommen. Zij hebben er een spandoek in gehangen met de leus: `minder herrie en stank, maximaal 80 op de A12'. Het doek is zeven meter lang en twee meter breed, zodat automobilisten het duidelijk kunnen zien. Milieudefensie en bewonersgroepen in Voorburg vragen aandacht voor de giftige uitlaatgassen en lawaai waaraan bewoners langs dit stukje snelweg bloot staan. Verlaging van de maximumsnelheid naar tachtig kilometer per uur zorgt ervoor dat de overlast van het verkeer met vijftien tot twintig procent afneemt en is beter voor het milieu.

Milieudefensie vindt de overlast rondom de A12 een schrijnend voorbeeld van snelwegen die dwars door bewoond gebied lopen. Milieudefensie vindt dat behalve op de A12 bij Voorburg, de snelheid op de gehele Rotterdamse Ruit, de gehele Ringweg A10 rond Amsterdam, de A16 bij Dordrecht en Zwijndrecht, de A2 en A27 bij Utrecht en de A9 en Gaasperdammerweg ten zuiden van Amsterdam teruggeschroefd zou moeten worden naar tachtig kilometer per uur. Op de A13 bij Overschie geldt vanwege luchtvervuiling al sinds mei een maximumsnelheid van tachtig kilometer per uur!

De voordelen van een lagere snelheid op stadsautosnelwegen zijn legio: minder geluidsoverlast en luchtvervuiling, minder energieverbruik en minder ongelukken. De kans op files wordt iets kleiner, doordat het verkeer gelijkmatiger rijdt. Van belang is dat automobilisten in de hoogste versnelling maximaal tachtig kilometer per uur rijden, dan rijdt de auto het schoonst en zuinigst.

Het stuk A12 bij Voorburg staat op nummer 8 in Nederland, wat betreft overlast voor omwonenden door luchtvervuiling. Volgens een recent breed Nederlands onderzoek heeft iemand die dichtbij een drukke weg woont, twee keer zoveel kans om te overlijden aan een hart- of longaandoening dan iemand die verder weg woont van veel autoverkeer. Geluidsoverlast geeft ook gezondheidsproblemen.

De actie in Voorburg is opgezet in het kader van de campagne Rustig Rijden. 3VO, Dierenbescherming en Milieudefensie vragen samen aandacht voor de problematiek van te hoge snelheden voor mens, dier en milieu. De organisaties pleiten ervoor op sommige wegen de maximumsnelheden te verlagen. Milieudefensie richt zich binnen Rustig Rijden vooral op autosnelwegen die dwars door steden lopen. 3VO richt zich op de bebouwde kom, waar dertig kilometer per uur de norm zou moeten zijn en Dierenbescherming pleit voor lagere snelheden op wegen waar de veel dierlijke slachtoffers vallen.
---