Gemeente Deventer

Voorzieningencentrum Burseplein

NIEUWE LOCATIE OPVANG VERSLAAFDEN

De gemeente heeft een nieuwe locatie gevonden voor de opvang van dak- en thuisloze verslaafden. De panden aan de Grote Poot (nummer 12 links, midden, rechts en nummer 14) zijn aangekocht, waarmee wordt afgezien van de uitbreidingsplannen aan de Brink 40. Zeker is dat de toegang aan de Grote Poot/Assenstraat wordt afgesloten voor verslaafden. Zij zijn via een entree aan het Burseplein welkom in hun toekomstige onderkomen.

Voordeel van de nieuwe locatie is dat er geen bestemmingswijziging noodzakelijk is. Dit in tegenstelling tot de in een eerder stadium onderzochte locatie Brink 40, waar een vrijstelling van het bestemmingsplan noodzakelijk is om opvang te realiseren. Mede door de aanwezigheid van een buitenruimte heeft de nieuwe locatie duidelijk de voorkeur. De gemeente wil niet langer wachten en is dan ook blij met de mogelijkheid van een structurele oplossing aan het Burseplein.

De gemeente heeft naast de panden aan de Grote Poot ook de twee naastgelegen panden aan de Assenstraat 2 en 4 aangekocht. Deze panden waren door brand ernstig aangetast. Deze panden worden opgeknapt en benut als kantoorlocatie.

Met de verwerving van de panden aan de Grote Poot kan het realiseren van opvang worden versneld. De gemeente hoopt de deuren aan het Burseplein al de komende zomer te openen. Tot aan de opening blijven verslaafden welkom aan de Brink, waar Tactus, de instelling voor verslavingszorg, is gevestigd.

Het inrichten van de panden is onderwerp van nader onderzoek. In het komende half jaar worden direct omwonenden, maatschappelijke instellingen en politie betrokken bij de nadere uitwerking.

De gemeente realiseert zich dat een opvang voor verslaafden discussie oplevert en kiest mede daarom voor een directe communicatie. Buurtbewoners zijn persoonlijk door burgemeester James van Lidth de Jeude en de verantwoordelijke wethouder, José Dirksen-Bloemenkamp, op de hoogte gebracht van de plannen. Buurtbewoners in een grotere straal zijn per brief geïnformeerd.

Op 17 december van 19 tot 21 uur heeft een informatiebijeenkomst plaats. Tijdens deze bijeenkomst wordt nader ingegaan op de inhoud van de voorziening, en kunnen de aanwezigen vragen stellen en suggesties doen.