---

Ministerie van Defensie



---

Defensie-evenementen hoog genoteerd in de Evenementen Top 100

06-12-2002

In de nieuwste ranglijst van de honderd grootste publieksevenementen van Nederland, de Evenementen Top 100, staan enkele defensie-evenementen hoog genoteerd. De lijst wordt samengesteld op basis van bezoekersaantallen gecombineerd met media-aandacht. Op nummer één staat dit jaar de Nijmeegse Vierdaagsefeesten. De Wereldhavendagen in Rotterdam staat op nummer vijftien, de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht op vierentwintig en op de 32ste plaats staat de Nationale Vlootdagen in Den Helder. De Megafestatie in Utrecht tenslotte eindigde op de 57ste plaats.

Naast een groot aantal militaire deelnemers bij de Nijmeegse Vierdaagse speelt defensie een belangrijke rol in het goed laten verlopen van het evenement. Zo droegen de Luchtmobiele Brigade en de Tactische Helikopter Groep Koninklijke Luchtmacht onder meer op spectaculaire wijze bij aan de opening in het Goffertstadion. De Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht werden dit jaar op 5 en 6 juli gehouden op vliegbasis Gilze-Rijen. Het evenement trok 270.000 bezoekers. Naar schatting 260.000 bezoekers bezochten de Nationale Vlootdagen op 12, 13 en 14 juli. Ook tijdens het jongerenevenement de Megafestatie is er een prominente rol weggelegd voor defensie. Zo stond er een echte F-16 in de stand van de Koninklijke Luchtmacht en werden helikoptervluchten en een F-16 vlucht verloot.

Op de internetsite van defensie staat sinds een jaar de Defensie Evenementenkalender. Deze kalender toont een overzicht van allerlei activiteiten die in de komende periode plaatsvinden zoals sportwedstrijden, militaire muziek, wervingsevenementen en natuurlijk de open dagen van de krijgsmachtdelen. In 2003 vinden de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht plaats op 20 en 21 juni op de Vliegbasis Twenthe, de Nationale Vlootdagen van de Koninklijke Marine op 4 t/m 6 juli 2003 in Den Helder en het Open Huis van de Koninklijke Landmacht is op 14 en 15 juni in Havelte.