Provincie Limburg

Provinciale subsidie voor multifunctionele (wijk)centra (358)

Aanvragen van gemeenten Haelen, Helden, Hunsel en Meerssen gehonoreerd

Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten vier aanvragen om subsidie in het kader van de stimuleringsregeling multifunctioneel gebruik (wijk)centra te honoreren met de gevraagde of maximale bijdrage van 68.067,-. Deze bijdrage zijn bestemd voor de aanpassing, verbouw dan wel vernieuwen wijkcentra te Buggenum, Grashoek, Ell en Meerssen.

In mei 2002 hebben Provinciale Staten extra middelen ter beschikking gesteld voor het stimuleren van het multifuctioneel gebruik van (wijk)centra. Doel van deze regeling is om (niet GSB) gemeenten en lokale partners te stimuleren tot het aanpassen, verbouwen dan wel vernieuwen van wijkcentra gericht op multifunctioneel gebruik van deze centra. Hiermee wordt beoogd de maatschappelijke participatie te bevorderen en de sociale netwerken in stand te houden respectievelijk de totstandkoming daarvan te bevorderen.

Randvoorwaarden om in aanmerking te komen voor een subsidie is het gegeven dat het multifunctioneel centrum tenminste vijf van de volgende voorzieningen herbergt. De voorzieningen zijn: (basis)onderwijs/educatie, kinderopvang, zorg, maatschappelijke dienstverlening, bibliotheekvoorzieningen, laagdrempelige cultuuruitingen, een gemeentelijk informatiepunt, opvang/ontmoeting/ontplooiing/ ontspanning, bankfunctie en/of VVV.

Vier aanvragen voldoen aan de criteria. Dit zijn de aanvragen van de gemeente Haelen, Helden, Hunsel en Meerssen. In het totaal waren er negen aanvragen voor subsidie ingediend.

Gemeente Haelen gaat het gemeenschapshuis in Buggenum verbouwen tot een multifunctioneel centrum. De provinciale bijdrage is 63.100,-. De gemeente Helden zal het gemeenschapshuis in Grashoek verbouwen en uitbreiden tot mulifunctioneel centrum. De Provincie draagt hierin 68.067,- bij in de kosten. Het gemeenschapshuis in Ell zal door de gemeente Hunsel uitgebreid worden tot een sterker multifunctioneel centrum. Het verzoek van de gemeente Hunsel van een bijdrage 68.067,- is door GS gehonoreerd.

Het laatste gehonoreerde projectvoorstel is ingediend door de gemeente Meerssen. De verbouwing van de middelbare school en de verhuizing van de openbare bibliotheek zijn aanleiding tot het creëren van een multifunctioneel centrum. De provinciale bijdrage is hier eveneens 68.067,-.

In augustus van dit jaar waren al zes projecten in de gemeenten Landgraaf, Brunsum, Mook en Middelaar, Heel, Sevenum en Schinnen gesubsidieerd.
6-12-2002 11:34