Korps: Friesland, plaats: Fryslân 6-12-2002
Politieberichten van 6/12 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: auto-inbreker aangehouden
Vrijdag omstreeks 05.00 uur zag een omwonende dat een man probeerde in te breken in een bestelauto, die geparkeerd stond op de parkeerplaats aan de Menno van Coehoornstraat. De auto-inbreker, een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, kon in de nabijheid van de auto worden aangehouden. De verdachte had het linker portierslot opengebroken. Voordat hij iets uit de auto kon halen, was de politie ter plaatse. De bestelauto was eigendom van de gemeente Leeuwarden, die nog aangifte moet doen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Kollumerzwaag: diefstal met geweld
Vrijdag omstreeks 06.00 uur werd een alleenwonende 85-jarige man aan de Foarwei in zijn woning overvallen. Het slachtoffer is gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum. Waarschijnlijk is hij met een mes gestoken. Het slachtoffer was wakker geworden toen hij gestommel in zijn woning hoorde. Toen hij uit bed stapte, werd hij geslagen en gestompt. De verdachte wist in de woning geld te bemachtigen, daarna is hij de woning uitgelopen. Volgens het slachtoffer was de verdachte een blanke man, leeftijd ongeveer 20 jaar, groot van postuur en lengte. De recherche werkt met 10 rechercheurs aan deze zaak.

Drachten: inbraak woningen
Afgelopen nacht werd ingebroken in een woning aan de Wimerts. Via vernieling van een draairaam kwam men binnen. Terwijl de bewoners boven lagen te slapen, werd de gehele benedenverdieping doorzocht. Uit een tweetal portemonnees werd een geldbedrag weggenomen, terwijl uit een plastic potje een aantal zilveren munten werd meegenomen. De 38-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan.
Dezelfde nacht werd nog in een woning aan de Wimerts ingebroken. Ook hier werd een ruit vernield. Alle laden en kasten werden doorzocht. Uit de woning werden geld en een gsm gestolen. De 48-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Donkerbroek: aanrijding met gewonde
Donderdag omstreeks 17.40 uur vond op de Kapelweg een aanrijding plaats. Een 18-jarige inwoner van Donkerbroek stond met zijn fiets naast de weg te wachten om over te steken. Op de Kapelweg reed een shovel met daarachter gekoppeld twee aanhangwagens. De shovel werd bestuurd door een 46-jarige inwoner van Hoornsterzwaag. Zonder dat de bestuurder van deze shovel het had gemerkt, was de lading op de aanhangwagens gaan schuiven, waardoor een uitstekende houten balk de wachtende fietser raakte. De jongeman werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Na behandeling in het ziekenhuis kon hij weer naar huis.

Leeuwarden: inbraak woning
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Carel Fabritiusstraat. Het slot in de achterdeur werd vernield. De bewoner lag boven te slapen. Uit de woning werden een gsm en een computer (laptop) weggenomen. De 27-jarige bewoner heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: agressieve jongeman
Vrijdag omstreeks 09.10 uur werd op het schoolplein van het Friesland College aan de Amelandlaan een 21-jarige man aangehouden. De verdachte had kort daarvoor een 23-jarige inwoner van Heerenveen op de Spoorsingel een klap in de buik gegeven en hem van zijn fiets beroofd. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. Op het schoolplein werd de verdachte aangetroffen. Hij had een aantal ruiten van de school vernield en tevens een ruit van een kapsalon in de omgeving van de school. De verdachte maakte een verwarde indruk. Toen de politie hem wilde aanhouden, pleegde hij verzet. De verdachte werd geboeid overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Bolsward: inbraak auto
Van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Prinsenburg. Het linker portierslot werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen met daarin in cd van U2. De eigenaresse, een 36-jarige inwoonster van Bolsward, heeft aangifte gedaan.

Sneek: verlichtingscontrole
Vanmorgen werd tussen 07.15 en 08.15 uur de op Bolswarderbaan een verlichtingscontrole gehouden. Een groot aantal fietsers werd gecontroleerd. In totaal kregen 8 personen een bekeuring, daar hun verlichting niet in orde was. Aan deze controle namen drie politiemensen deel.

Drachten: inbraak bedrijf
Afgelopen nacht werd ingebroken in een garagebedrijf aan de Roef. Een deur van de werkplaats werd vernield. Uit de werkplaats werden 10 radio/cd-spelers weggenomen.. De schade bedraagt ongeveer 2600.- Een medewerker van het bedrijf, een 56-jarige inwoner van Opeinde, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272