Ministerie van Verkeer en Waterstaat

6 december 2002

Geen extra controle voor zusterschip Prestige

De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) ziet geen reden om het zusterschip van de olietanker Prestige, de Byzantio, aan een nieuwe controle te onderwerpen. De divisie Scheepvaart van de IVW heeft het schip op 19 november al aan een inspectie onderworpen. Daarbij zijn geen mankementen naar boven gekomen.
De komst van het schip naar Rotterdam was voor Greenpeace aanleiding tot acties. De rechter oordeelde echter dat de milieuorganisatie de acties moest staken.
Gezien de commotie over de tanker Prestige heeft de IVW onderzocht waar en wanneer de Byzantio is gecontroleerd. Het blijkt dat het schip in februari 2002 voor een onderhoudsbeurt in het dok heeft gelegen. Vervolgens zijn in juni van dit jaar 17 ladingtanks en 6 ballasttanks inwendig geïnspecteerd. De staat van die tanks bleek in orde. De controle door de IVW op 19 november valt onder de zogeheten Port State Control. Volgens een afspraak tussen de Europese landen, Canada en Rusland is elk land verplicht om 25 procent van de buitenlandse schepen die in de havens binnenkomen, te controleren. Bovendien heeft Port State Control een database waarin alle landen kunnen zien wanneer en waar welk schip is gecontroleerd.