Actueel

Voorzieningenrechter schorst besluiten OPTA in geschillen over MTA tarieven

Bron: Rechtbank Rotterdam

Datum actualiteit: 6-12-2002

Naar aanleiding van verzoeken om voorlopige voorziening (bestuursrechtelijk kort geding) van de zes aanbieders van mobiele telefonie in Nederland (Dutchtone N.V., O2 Netherlands B.V. - voorheen Telfort -, KPN Mobile The Netherlands B.V., Vodafone Libertel N.V., Ben Nederland B.V. en Tele2 Nederland B.V.) heeft de voorzieningenrechter bij wijze van voorlopige maatregel besluiten van de OPTA (de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit) over de MTA (mobile terminating access) tarieven geschorst.

De OPTA heeft deze besluiten genomen in geschillen tussen verschillende marktpartijen over de tarieven die zij in rekening brengen voor het via hun netwerk afwikkelen van telefoonverkeer, dat afkomstig is van de andere bij het geschil betrokken aanbieder of van een derde aanbieder. De voorzieningenrechter betwijfelt of deze besluiten van OPTA in de bodemprocedures (dat wil zeggen in bezwaar en in beroep) in stand zullen kunnen blijven. OPTA heeft bij het nemen van de besluiten niet de specifieke positie van de individuele bij de geschillen betrokken partijen tot uitgangspunt genomen, maar de facto een algemeen maximum tarief vastgesteld. Afgezien van het antwoord op de vraag of een dergelijke algemene bevoegdheid tot `mededingingsrechtelijk' optreden eerder aan de directeur van de Nederlandse Mededingingsautoriteit toekomt dan aan de OPTA, is de voorzieningenrechter van oordeel dat een duidelijke basis voor het op deze manier gebruik maken van de bevoegdheid om geschillen te beslechten in zaken als deze, niet in de Telecommunicatiewet kan worden gevonden.

De behandeling ter zitting van de twee beroepszaken over deze materie die op dit moment aanhangig zijn bij de rechtbank, zal plaatsvinden op woensdag 12 februari 2003 om 09.30 uur.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AF1538

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9993&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act...id=9993&i=41&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9993&i=&ti= .