Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING VRIJDAG 6 DECEMBER 2002

Minister-president Dewael wil Westoria redden

Vlaams minister-president Patrick Dewael heeft beslist een overleg op te starten over Westoria in Diksmuide. Dit toeristisch hefboomproject vertelt het verhaal van de Westhoek in een attractief streekmuseum. Sedert de opening in 2000 kent Westoria een groot aantal bezoekers.

Op dit ogenblik wordt echter een vereffening overwogen omdat het project een schuldenlast torst van 3,25 miljoen euro (131 miljoen frank). Om het project aantrekkleijk en toegankelijk te maken dienden zware investeringen te gebeuren.

Minister-president Dewael zou het sterk betreuren indien het initiatief in Diksmuide verloren zou gaan. De investeringen van de verschillende publieke en private partners zouden dan helemaal weggegooid geld zijn. Bovendien meent Dewael dat het project totnogtoe onvoldoende kansen heeft gekregen om zich waar te maken.

Daarom nam Dewael het initiatief om met alle betrokkenen te overleggen over de redding van Westoria. Vlaams minister van Toerisme Renaat Landuyt stemt met dit initiatief in. Naast het kabinet van Landuyt worden ook de provincie West-Vlaanderen, het stadsbestuur van Diksmuide, Toerisme Vlaanderen, de private investeerder Groep De Simpel en de directie van Westoria op dit overleg uitgenodigd.

Volgens Dewael is de Vlaamse Regering bereid bijkomende middelen vrij te maken voor Westoria, wanneer aan de voorwaarde wordt voldaan dat de toekomstige draagkracht van het project gewaarborgd is. Dit houdt in dat het project een inhoudelijke bijsturing moet krijgen die toelaat de exploitatiekosten te drukken. Westoria moet op termijn zelfbedruipend worden.

Voor meer informatie kan u terecht bij de woordvoerder van de Minister- president, Bart Tommelein, op het nummer 02/553 29 11, e-mail: bart.tommelein@vlaanderen.be.