Provincie Overijssel

Provincie nomineert nieuwe ' helden'

De oproep van de provincie Overijssel voor kandidaten voor de Overijsselse veiligheidsprijs heeft ook dit jaar, voor de derde keer op rij, veel respons gekregen. De provincie ontving uit heel de regio aanmeldingen van mensen en instanties die graag iemand in het zonnetje willen zetten voor zijn of haar bijdrage aan een veiliger Overijssel.

Of het nu gaat om ingrijpen bij geweld op straat, het organiseren van informatiebijeenkomsten of assistentie bij ongelukken, tientallen Overijsselaars zetten zich afgelopen jaar in voor een veiliger samenleving. In het overzicht hieronder kort de genomineerden:

Genomineerde

Waarom genomineerd?

Mevrouw Lammertink uit Delden

Zij redde twee mensen uit een brandende kamer in verzorgingshuis De Parkstede te Rijssen, waarschuwde de hulpdiensten en alarmeerde de bewoners, waarmee het ontruimingsplan in werking werd gezet.

Robert Dangremond uit Rijssen

Robert redde een jongen uit het ijs bij de Smitjesdijk te Rijssen deze winter.

Mevrouw Schasfoort en de heer Roelofs uit Rijssen

Zij redden samen het buurjongetje Axel van de verdrinkingsdood.

Werkgroep Behoud Natuur, Milieu en Woongenot te Deventer

Deze werkgroep hield zich de afgelopen vijf jaar bezig met algemene veiligheidsaspecten in de directe woonomgeving.

Mevrouw Van Driel, mevrouw Koster en de heer Wolthoff uit Hengelo

Zij organiseerden na een tragisch barbecue-ongeluk noaberhulp nieuw vorm als "buren voor Buren" een 112-informatiemarkt.

Stedelijke Ouder Verkeersraad uit Enschede

De Stedelijke Ouder Verkeersraad verbeterde de afgelopen 25 jaar de verkeersveiligheid voor fietsende (Enschedese) scholieren door middel van overleg en attendering.

Pieter Paul Enkelaar uit Enschede

Pieter Paul assisteerde een agent van het Regiopolitie Twente bij de aanhouding van agressieve horecabezoeker.

Charity van Dommelen uit Almelo

Charity greep in bij overlast en een vechtpartij veroorzakende groep treinreizigers, die in conflict waren geraakt met twee conducteurs.

De heer Moes uit Deventer

De heer Moes redde met zes anderen een bejaarde vrouw van de verdrinkingsdood en moest zelf in het ziekenhuis worden opgenomen in shocktoestand.

Inge Vos en Thijs Weiland uit Kampen en Breda

Zij werden zelf beroofd, maar wisten hun overvallers op verantwoorde wijze te overmeesteren en vast te houden voor de politie.

Wijkcommissie Kerkelanden uit Almelo

De wijkcommissie ondernam een succesvol initiatief om oplossingen te vinden voor de illegale paasvuren in de wijk om te zetten naar een paasfeest voor alle buurtbewoners in de wijk Kerkelanden.

Uit deze genomineerden bepaalt de jury uiteindelijk wie in aanmerking komt voor de veiligheidsprijs Overijssel 2002. De genomineerde(n), die uiteindelijk de veiligheidsprijs wint/winnen, ontvangen deze op de externe nieuwjaarsreceptie van de provincie Overijssel. De nieuwjaarsreceptie zal plaatsvinden op 3 januari in het stadhuis van Hengelo, vanaf 15.00 uur.

Angst

De Overijsselse Veiligheidsprijs werd drie jaar geleden in het leven geroepen in het kader van het provinciale speerpunt van beleid "Meedoen aan de samenleving." Een toenemende angst en gevoel van onvrede door diverse gevallen van onveiligheid en zinloos geweld, vormde de voedingsbodem voor dit initiatief, waarmee Overijsselse inwoners en instanties in het zonnetje worden gezet voor hun helden- acties voor een veiliger samenleving.

De uitreiking van de prijs wordt op 15 januari 2003 geëvalueerd door de provinciale statencommissie Strategie Bestuur en Middelen. Op 5 februari 2003 vindt bespreking in de Statenvergadering plaats. Eventueel wordt het initiatief ook de komende jaren voortgezet.

Lees meer over de jury en het reglement, en de prijsuitreiking van de vorige editie

Bron: Petra Timmer, 038 -425 2318


© 06-12-2002 Provincie Overijssel