CDA

Maij-Weggen: vóór februari presentatie conceptvoorstel Europese grondwet door Giscard d'Estaing

De EVP Conventiegroep wil dat het presidium van de Conventie vòòr februari 2003 een volledig conceptvoorstel voor een Europese grondwet presenteert. Dit staat in een resolutie die ook door leden van andere politieke families wordt gesteund. Inmiddels hebben meer dan 50 leden van de Conventie de resolutie ondertekend.

Inititiatiefnemers zijn Hanja Maij-Weggen en Alain Lamassoure beiden lid van de Conventie namens de EVP-fractie. Maij-Weggen: "Ik heb signalen ontvangen dat in het Presidium het voornemen bestaat om de salami-methode toe te passen. Dat wil zeggen dat in februari geen volledig conceptvoorstel op tafel ligt, maar dat de tekst per hoofdstuk wordt vrijgegeven. De Conventie kan zich dan alleen uitspreken over afzonderlijke hoofdstukken en dat is niet de bedoeling. Net als alle nationale grondwetten moet ook de Europese grondwet een geïntegreerd geheel zijn en geen optelsom van afzonderlijke wetsartikelen."

De ondertekenaars, naast Maij-Weggen en Lamassoure, ook socialiste Anne Van Lancker en vele anderen, willen met de resolutie bereiken dat de Conventie zich vanaf februari kan gaan buigen over één samenhangende tekst. Maij-Weggen:"De Conventie moet (volgend jaar) tempo maken, want voor de zomer moet er overeenstemming zijn bereikt. Er liggen al vele alternatieve voorstellen op tafel, zoals die van de EVP-Conventiegroep, van andere politieke families en van de Europese Commissie. Het wordt hoog tijd dat Giscard d'Estaing zijn verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor een basis voor verdere discussie.

De resolutie is een steun in rug voor Klaus Hänsch en Inigo Méndez de Vigo, die namens de delegatie van het Europees Parlement zitting hebben in het presidium, en dezelfde mening zijn toegedaan."