Ingezonden persbericht

ROGO vzw
Schoonmeerstraat, 26, 9000 Gent
Tel.: 09/242.01.68 - fax: 09/242.01.69 - gsm: 0495/25.09.81 e-mail: rogo@rago.be
Contactpersoon: Marc Laquière

Persbericht

Datum: 6.12.'02

ROGO wil voor het onderwijs op korte termijn positieve acties voor een 'gelijke onderwijskansenbeleid' en 'diversiteit' in het onderwijs

Het Gelijke Onderwijskansendecreet-I (19 juni 2002) Op 19 juni 2002 keurde het Vlaams parlement het Gelijke Onderwijskansendecreet-I (GOK-I) goed. Dit decreet geeft o.a. een decretale basis aan de zgn. 'Gemeenschappelijke Verklaring inzake een non-discriminatiebeleid in het onderwijs'. Deze 'Verklaring' werd op 15 juli 1993 door de inrichtende machten van het onderwijs en de toenmalige minister van onderwijs ondertekend.

In het kader van deze verklaring werd in een groot aantal gemeenten een zgn. 'Plaatselijk Overleg' opgestart met de bedoeling 'Gemeentelijke overeenkomsten' af te sluiten. De eerste vijf overeenkomsten kwamen tot stand op 7 juni 1994 (Houthalen-Helchteren, Genk, Sint-Niklaas, Mechelen en Willebroek). Op de plaatselijke overleggen werd weinig over een echt non-discriminatiebeleid of gelijke onderwijskansenbeleid gepraat. Men beperkte zich al te vaak tot steriele discussies over een 'spreidingsbeleid' van 'migrantenleerlingen'. In heel wat gemeenten verwaterde het overleg en is het op sterven na dood.

Bij het uitwerken van de gemeentelijke overeenkomsten werd er, buiten de inrichtende machten, zo goed als niemand betrokken. Geen schoolteams (directies en leerkrachten), geen (toenmalige) PMS-centra, ouderverenigingen of vakbonden, hoewel zij de overeenkomsten op het terrein moesten waarmaken en uitvoeren. Aan de migrantenverenigingen en integratiecentra werd toen nog niet gedacht.

Het is de verdienste van minister Vanderpoorten dat zij voor haar nieuwe decreet haar oor te luisteren legde bij de 'migrantengemeenschappen' (o.a. in Borgerhout en in Berchem) en dat zij met alle onderwijsparticipanten in discussie ging. Het decreet reserveert een plaats in de Lokale overlegplatforms (LOP's) voor alle onderwijspartners.

De Lokale overlegplatforms (LOP's)
De lokale overlegplatforms (niet minder dan 70 in totaal) moeten het gelijke kansenbeleid op het lokale vlak mee helpen verwezenlijken.

In de overlegplatforms zetelen niet alleen de onderwijspartners (scholen, inrichtende machten, CLB's) maar ook de lokale actoren (vertegenwoordigers van de ouders, de leerlingenraden, de socio-economische partners, de vakbonden, de migrantenorganisaties, de verenigingen waar armen het woord nemen, de onthaalbureaus, de integratiesector en het schoolopbouwwerk).

In de LOP's is ook een rol weggelegd voor de ouders. Een unieke gelegenheid om broodnodige en relevante thema's over gelijke onderwijskansen aan bod te laten komen, om een nieuwe frisse wind door de lokale onderwijslandschappen in Vlaanderen te laten waaien.

Dit veronderstelt evenwel ook dat de overheid de positie van de nieuwe participanten versterkt. Ook in de LOP's zal er een evenwicht nodig zijn in de krachtsverhoudingen tussen de verschillende onderwijspartners. De overheid zal de nodige ondersteuning en begeleiding van de nieuwe partners in de LOP'S moeten mogelijk maken, willen zij met succes hun opdracht kunnen waarmaken. Anders vrezen we dat menig LOP zal geconfronteerd worden met het 'last in, first out ' mechanisme. Een bekend mechanisme waarmee de leerkrachten van 'allochtone origine' in het onderwijs geconfronteerd worden. Het aanstellen van 27 ondersteuners vanuit het onderwijs is mooi meegenomen, maar onvoldoende om de nieuwe partners op het overleg 'gelijke kansen' te geven.

De koepel van ouderverenigingen ROGO wil de stem van de ouders van het GO laten horen in de nieuwe lokale overlegplatforms. Vandaag vertrok een brief naar de ouderverenigingen en de leden-ouders van de schoolraden van het GO om hen aan te sporen zich kandidaat te stellen voor een LOP. In bijgaande brief kunt u lezen wat ROGO van haar ouders en ouderverenigingen verwacht en wat ROGO hoopt te kunnen aanbieden.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Marc Laquière, directeur ROGO. Meer informatie over het GOK-I en de LOP's vindt u in het decembernummer van evocatief-ouders voor ouders dat eerstdaags van de pers komt en dat wij u graag zullen bezorgen.

Tel.: 09/242.01.68, GSM 0495/25 09 81, rogo@rago.be.