Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Topsportaccommodaties

Subsidies Topsportevenementen en Topsportaccommodaties

Sportorganisaties moeten zo goed mogelijk in staat zijn om zich voor te bereiden op de organisatie van een topsportevenement en in samenwerking met partners, in staat zijn om de organisatie van zon evenement succesvol te volbrengen. Daarom is de subsidieregeling welzijnsbeleid herzien. Subsidieaanvragen kunnen worden gedaan door landelijke sportorganisaties, gemeenten, maar ook door specifiek daarvoor in het leven geroepen rechtspersonen.

Topsportevenementen
Voor de subsidie voor topsportevenementen zijn drie verschillende momenten van belang. Zo dient een haalbaarheidsonderzoek te worden gemaakt, daarop volgt de bidprocedure en bij toewijzing van het evenement volgt de daadwerkelijke organisatie ervan. Bij plannen om een topsportevenement te organiseren dient te worden nagegaan of bestaande en eventueel nieuwe A- en B- accommodaties geschikt zijn om aan de eisen van de internationale federatie te voldoen. De voorkeur gaat uit naar bestaande A- accommodaties of B- accommodaties van betrokken sportorganisaties. Ook kan een bestaande multifunctionele accommodatie voor het topsportevenement aangepast worden voor grote evenementen.

Hoogte van de subsidie
Een projectsubsidie voor een topsportevenement bedraagt hoogstens 25 procent van de kosten, voor zover opgenomen in de begroting. De subsidie is maximaal ¤ 500.000. Voor de kosten van het haalbaarheidsonderzoek is een bijdrage in de helft van de kosten tot maximaal ¤ 20.000 mogelijk en voor de kosten van het verkrijgen van het topsportevenement geldt een subsidie van hoogstens de helft van de kosten, met een maximum van ¤ 30.000.

Voorbeelden van evenementen die in aanmerking komen zijn een Europees- of wereldkampioenschap of een Olympisch kwalificatietoernooi. Maar ook de Universiade of een evenement als de Special Olympics, waarbij in meerdere sporten wordt gestreden door mensen met een verstandelijke handicap, vallen daar onder.

Accommodaties
Voor topsportaccommodaties zijn subsidies te verkrijgen voor de A accommodaties, B- accommodaties en de evenementenaccommodaties die gebruikt wordt voor het topsportevenement.

Met de impuls die het beleid op het terrein van evenementen en accommodaties heeft gekregen, zijn de maximaal te verlenen subsidies voor de realisering van A- en B- accommodaties verhoogd:
* Voor de realisering van een evenementaccommodatie wordt maximaal de helft van de kosten, voor zover opgenomen in de begroting, vergoed. Het maximum is ¤ 1.500.000 euro.

* Een projectsubsidie voor de realisering van een A-accommodatie bedraagt hoogstens 25 procent van de kosten, voor zover opgenomen in de begroting, met een maximum van ¤ 5.000.000.
* Een projectsubsidie voor de realisering van een B-accommodatie bedraagt hoogstens 25 procent van de kosten, voor zover opgenomen in de begroting, met een maximum van ¤ 1.000.000.

Subsidies Topsportevenementen en Topsportaccommodaties 1. Subsidies Topsportevenementen en Topsportaccommodaties
Folder, 6-12-2002