PRESSRELEASE

LPG-industrie hevig verontwaardigd over uitspraken VROM

LPG breekt op wereldwijd niveau door; Positieve houding autofabrikanten en overheden


- Voorlopersrol Nederland op ontwikkeling LPG-techniek
- Voordelen LPG slaan internationaal aan

- Fabrieksmatige LPG-inbouw voor Ford, GM & Volvo
Koltec-Necam BV, de grootste specialist in Nederland op het gebied van ontwikkeling van LPG-installaties, is bijzonder verontwaardigd over de recente uitspraken van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) over de veiligheid van LPG. De kritiek van VROM komt op een moment dat autofabrikanten en overheden wereldwijd het belang en de voordelen van LPG als alternatieve brandstof onderkennen.

Demissionair minister Kamp trok gisteren in de Tweede Kamer de veiligheid van LPG als brandstof en de techniek achter dit aantrekkelijke alternatief in twijfel. 'Deze uitspraak van minister Kamp is in het geheel niet op feiten gestoeld,' verklaart Peter Vermeulen, Algemeen Directeur van Koltec-Necam bv. 'Er is in Nederland absoluut geen historie bekend van ongelukken die zich met of als gevolg van de montage van een LPG-installatie hebben voorgedaan. Minister Kamp doet hiermee ongegronde en ongenuanceerde uitspraken die bijzonder schadelijk zijn voor de Nederlandse LPG-industrie.'

Op wereldwijd niveau vervult Koltec-Necam een vooraanstaande rol in de ontwikkeling van LPG-technologie, mede dankzij de grote investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan in de ontwikkeling van autogas injectieapparatuur. Een investering overigens, die door het Ministerie van Economische Zaken is gesubsidieerd.

LPG slaat wereldwijd aan
De uitspraken van minister Kamp komen op een moment dat wereldwijd de voordelen van LPG als alternatieve brandstof worden onderkend. Met name in Europa is een LPG-positieve tendens waar te nemen, waarbij automobilisten in Frankrijk en in Engeland zelfs kunnen rekenen op overheidssubsidies tot 70% voor het monteren van een LPG-installatie. Bovendien tonen Britse hoogwaardigheidsbekleders duidelijk hun vertrouwen in LPG. Zo beschikt de Bentley van Koningin Elisabeth over een LPG-installatie en is ook de auto van premier Blair uitgerust met deze techniek, afkomstig van Koltec-Necam.

Maar ook buiten het continent, bijvoorbeeld in China, Australië en Zuid-Amerika, is LPG inmiddels een begrip geworden. Chinese taxi's worden in grote getale voorzien van de autogasinstallaties van Koltec-Necam en in Australië worden dit jaar twee nieuwe auto's op de markt geïntroduceerd die alleen op het milieuvriendelijke LPG rijden.

Ook de internationale automobielindustrie heeft de voordelen van LPG de afgelopen jaren ingezien en is massaal overgestapt op deze alternatieve brandstof. Zo levert Koltec-Necam autogasinstallaties aan ondermeer Ford, Opel, Peugeot, Citroën, Volkswagen, Volvo, Vauxhall en Daewoo.

Na het succes met de Ford Transit start Ford in januari 2003 met de fabrieksmatige ombouw van de Ford Focus naar LPG, waarvoor Koltec-Necam de autogastechnologie levert.

Diverse merken hebben inmiddels modellen op de markt geïntroduceerd, waarin autogas een belangrijke plaats heeft verworven. Volvo is één van de merken waar de LPG-techniek van Koltec-Necam een doorslaggevende rol speelt in haar Bi-Fuel modellen.

Onverteerbaar
'Het is voor ons dan ook onverteerbaar dat, juist nu de wereld de voordelen van LPG op waarde weet te schatten, het ministerie van VROM uit monde van demissionair minister Kamp dit soort ongenuanceerde uitspraken doet,' aldus Peter Vermeulen. 'Deze zijn bijzonder schadelijk voor onze industrie. Bovendien is de Nederlandse economie juist gebaat bij een stimulering van LPG-techniek, zeker gezien de significante milieuvoordelen die deze brandstof oplevert. Als je daarnaast in ogenschouw neemt dat er zich de laatste dertig jaar geen ongelukken met LPG-stations in Nederland hebben voorgedaan, dan vraag je je af waar de minister zijn uitspraken op baseert.'