Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-video Niet van ons, niet van hen

Buurten voor alle leeftijden in beeld

6 december 2002

Bij het NIZW is de video Niet van ons, niet van hen verschenen. Deze video toont vier intergenerationele projecten. Dit zijn projecten die verschillende generaties buurtbewoners met elkaar in contact brengen, hun betrokkenheid bij de woonomgeving stimuleren en sociale samenhang in de wijk versterken. Niet van ons, niet van hen laat zien hoe de ontmoeting van jong en oud een prettige en leerzame ervaring kan zijn waar alle generaties in de wijk hun voordeel mee doen.

Samenwerking
Niet van ons, niet van hen geeft een beeld van de problemen waar jongeren en ouderen tegenaan lopen in hun directe woonomgeving, wat zij doen binnen de verschillende projecten en hoe zij de samenwerking met elkaar ervaren. Op basisschool De Reigershöfte in Almelo helpen senioren de leerlingen met lezen. In de Amsterdamse stadionbuurt doen jongeren klussen voor hun oudere buurtgenoten. Jongeren en ouderen van het Lodewijk Napoleonplantsoen in Utrecht brengen samen hun wensen over de wijk in kaart en werken samen aan verbeteringen. En jong en oud in de Epese wijk Hoge Weerd raken na een woelige periode van spanningen en pesterijen weer met elkaar in gesprek.

Over grenzen
De projecten komen mede dankzij instellingen en lokaal beleid tot stand. Voor ouderenwerk, jeugd- en jongerenwerk, sociaal-cultureel werk en opbouwwerk is het bevorderen van contacten tussen generaties en culturen in de wijk een kerntaak. Maar ook andere organisaties kunnen een bijdrage leveren aan intergenerationele projecten en aan de ontwikkeling van intergenerationeel sociaal beleid. De ervaring leert dat samenwerking tussen organisaties de beste garantie vormt voor samenwerking tussen de verschillende generaties. Het is daarom van belang dat beroepskrachten in welzijn, wonen, zorg en educatie over de eigen sectorale grenzen heenkijken en hun expertise en netwerken delen om uiteindelijk een duurzaam resultaat te bereiken.

Serie
De video is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in intergenerationeel samenwerken. De film kan gebruikt worden om een concreet beeld te krijgen van de mogelijkheden van de verschillende soorten intergenerationele projecten en hierover een visie te vormen, om draagvlak te creëren in de organisatie, in de wijk of bij de overheid, om te inspireren en te enthousiasmeren, of om vrijwilligers en beroepskrachten te trainen. De video maakt deel uit van een serie publicaties in het kader van het project De buurt voor alle leeftijden.

Bestellen
Niet van ons, niet van hen duurt 25 minuten en kost ¤ 23,75. ISBN 90-5957-014-6 en E 528265. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 6 december 2002