Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuw bij het NIZW: boek en video Generaties aan zet

Jong en oud werken samen aan een leefbare buurt

6 december 2002

Van alle leeftijdsgroepen brengen jongeren en ouderen de meeste tijd door in hun buurt. Beide groepen hebben niettemin weinig inspraak in de besluitvorming over de buurt. Ook komen regelmatig spanningen voor tussen deze generaties over het gebruik van de openbare ruimte. In de nieuwe NIZW-publicatie Generaties aan zet wordt een nieuwe methode geïntroduceerd om participatie, sociale verbondenheid en burgerschap bij jongeren en ouderen te verbeteren en om de intergratie van deze generaties te stimuleren. Over hetzelfde onderwerp is ook een videofilm verschenen.

Januari 2001. Rondom het Bosplein in Zeist heersen spanningen tussen de jonge pleingebruikers en de ouderen die wonen in het woon-zorgcentrum aan het plein. De gemeente, de politie en de woningbouwcorporatie houden de spanningen onder controle door middel van beheersmaatregelen, zoals extra politiecontrole, meer verlichting en prikkelstruiken. Het plein wordt daardoor steeds onaantrekkelijker voor de jongeren en dat nemen zij de ouderen kwalijk. Temeer omdat de ouderen zelf nooit hun gezicht laten zien op het plein.

Alle leeftijden
Generaties aan zet is een methodiek waarmee gewerkt kan worden aan een buurt voor alle leeftijden. In Zeist is de methodiek succesvol toegepast. Ouderen en jongeren hebben zich samen ingezet voor concrete verbeteringen in hun buurt. De effecten: de kennis van jongeren en ouderen over hun buurt is vergroot, zij hebben meer verantwoordelijkheidsgevoelens ten aanzien van de buurt, het contact tussen jongeren en ouderen is verbeterd en de beeldvorming bij beide leeftijdgroepen over de andere groep is bijgesteld.

Succesvol
Het boek Generaties aan zet biedt inzicht in de principes en ontwikkelingen die ten grondslag liggen aan de gelijknamige methodiek. Het boek geeft een overzicht van de projectopzet, organisatie en werkwijze. Het biedt aanknopingspunten waarmee beroepskrachten aan een succesvol intergenerationeel participatieproject kunnen werken. In eerste instantie is Generaties aan zet bedoeld voor professionals in het kinder-, jongeren-, ouderen- en opbouwwerk. Maar ook voor andere geïnteresseerden in de terreinen jeugd, ouderen en wijkontwikkeling is het boek geschikt.

Video
De video Generaties aan zet toont het proces van samenwerking tussen ouderen en jongeren in de wijk. De film laat zien hoe oud en jong elkaars (gemeenschappelijke) belangen herkennen en samen perspectieven en activiteiten ontwikkelen die alle generaties ten goede komen.

Bestellen
Het boek Generaties aan zet. Jong en oud op de bres voor een leefbare buurt is geschreven door Christina Mercken en kost ¤ 14,00. ISBN 90-5957-005-7 en E 528263. De video Generaties aan zet duurt 20 minuten en kost ¤ 23,75. ISBN 90-5957-008-1 en E 528264. De publicaties zijn verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07,
fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 6 december 2002