Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2002-281

Den Haag, 6 december 2002

FIOD-ECD neemt opsporingsstaak van BumaStemra over

De overgang van de Opsporingsdienst BumaStemra (ODBS) de FIOD-ECD is vandaag formeel bekrachtigd met de ondertekening van een convenant tussen het Ministerie van Justitie, Ministerie van Financiën, BumaStemra en Stichting BREIN. Daarmee komt de strafrechtelijke opsporing van alle intellectuele eigendomsfraude bij een en dezelfde publieke instantie. De FIOD-ECD verricht nu al de opsporing met betrekking tot fraude van merkartikelen en zakelijke software. De betrokken private en publieke partijen beogen met deze reorganisatie de efficiëntie en effectiviteit van de bestrijding van alle vormen van intellectuele eigendomsfraude te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de beschikbare expertise binnen de FIOD-ECD.

De FIOD-ECD neemt per 1 januari 2003 de strafrechtelijke opsporing van intellectuele eigendomsfraude (piraterij) over van de Opsporingsdienst BumaStemra (ODBS).Tot die tijd verricht de ODBS nog de strafrechtelijke opsporing van piraterij van muziek, film en interactieve software. De regering heeft bepaald dat opsporing van strafbare feiten een overheidstaak is. Om die reden wordt de taak van de private ODBS ondergebracht bij de bijzondere opsporingsdienst FIOD-ECD. De medewerkers van de ODBS zullen straks als speciale unit binnen de FIOD-ECD hun taak voortzetten onder de naam Team Opsporing Piraterij.

De buitengewoon opsporingsambtenaren van de ODBS verrichten strafrechtelijke opsporing naar misdrijven uit de Auteurswet en de Wet Naburige Rechten onder leiding en toezicht van het Openbaar Ministerie. Dit betreft met name inbreuk van rechten op het gebied van muziek-, film-, en interactieve software. De regering heeft eind 1999 gekozen voor een reorganisatie en reductie van het aantal bijzondere opsporingsdiensten. Verhoging van de efficiëntie en van de democratische controle lagen hieraan ten grondslag. Met betrekking tot de ODBS werd tevens besloten meer overheidsaandacht te besteden aan de strafrechtelijke handhaving van intellectueel eigendom en de opsporingstaak door een publieke dienst te laten uitvoeren. Als gevolg daarvan gaan de opsporingsambtenaren van de ODBS per 1 januari 2003 over naar de FIOD-ECD. De bijzondere aandacht en expertise die op dit terrein zijn opgebouwd blijven daardoor behouden.