Algemene Onderwijsbond


* AOb wijst convenant met ministerie over lerarentekort af (AOb-persbericht d.d. 6 december 2002)
AOb wijst convenant met ministerie over lerarentekort af (AOb-persbericht d.d. 6 december 2002)
Overheid schuift probleem tekorten op ons bordje Onderstaand kunt u het persbericht als Word-document downloaden.

Utrecht 6 december. De AOb heeft vandaag het convenant voor de aanpak van het lerarentekort dat het ministerie van Onderwijs begin deze week presenteerde, afgewezen. Het ministerie probeert de oplossing van het tekortenprobleem op ons bordje te schuiven, zonder een cent bij te leggen om die oplossing mogelijk te maken. En dat terwijl het de overheid al die jaren niet is gelukt om het tekort te verminderen, aldus AOb-bestuurder Gerrit Stemerding.
Werkgevers en werknemers in het onderwijs willen best met de overheid samenwerken om het tekort aan te pakken, maar dan moet er wel voldoende geld voor het oplossen van de knelpunten beschikbaar zijn. Werknemers- en werkgeversorganisaties, verenigd in het SBO, hebben vandaag wel de intentie uitgesproken om een beter convenant met het ministerie tot stand te willen brengen.

Werkgevers en werknemers (verenigd in het Sector Bestuur Onderwijsarbeidsmarkt) overlegden vandaag over de het convenant dat minister Van der Hoeven deze week aankondigde in het Plan van aanpak. In dat convenant zou een heldere rolverdeling worden afgesproken over wie welke taken op zich zou nemen bij het bestrijden van het lerarentekort. De overeenkomst vormt de kern van de voorstellen van Van der Hoeven.
De AOb en alle andere werknemers- en werkgeversorganisaties in het onderwijs hebben die voorstellen vandaag nog niet willen overnemen. SBO heeft eerder berekend dat voor het aanpakken van het lerarentekort tot 2006 ongeveer 4 miljard euro nodig zou zijn. Wij zijn als sociale partners best bereid om onze nek uit te steken om medeverantwoordelijk te worden voor een oplossing van het lerarentekort, aldus AOb-bestuurder Stemerding, maar zonder extra middelen is dat echt onmogelijk.
Bovendien ontbreekt bij de voorstellen duidelijkheid over een aantal fondsen die ook werkzaam zijn op de onderwijsarbeidsmarkt, zoals het participatiefonds (dat de wachtgelduitkeringen beheert) en het vervangingsfonds (dat de ziektevervanging financiert). Afgesproken is wel dat er de komende tijd wordt gewerkt aan betere afspraken en voorwaarden.

Meer informatie bij Robert Sikkes, manager communicatie 06-12967847 PersberConv.doc

Onderstaand kunt u het persbericht als Word-document downloaden