Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2002/3893
datum
06-12-2002

onderwerp
Toezeggingen debat inzake natuur d.d. 2 december 2002 TRC 2002/10432

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Tijdens het debat over het onderdeel natuur van de begroting van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij d.d. 2 december 2002 heb ik toegezegd op drie onderwerpen nader schriftelijk in te gaan. Het betreft de volgende onderwerpen: De door GroenLinks-fractie voorgestelde constructie inzake het Nationaal Groenfonds, de reactie op het amendement nummer 70 en de reactie op de vragen over pacht en programma Beheer.

datum
06-12-2002

kenmerk
DN. 2002/3893

bijlage

Motie Van den Brand c.s. (Groenfonds)
In de motie Van den Brand c.s. wordt de regering verzocht in overleg te treden met het IPO om de financiële afspraken in het convenant aan te passen aan de prijsontwikkeling om zo de leencapaciteit van het Groenfonds te vergroten. Er is - in tegenstelling tot een van de constateringen in de motie - geen sprake van een omissie. Het betreft hier een in het verleden gemaakte afspraak tussen LNV en IPO, die inderdaad leidt tot een meevaller bij provincies in het Provinciefonds. Ik beschouw deze motie als een ondersteuning van mijn beleid en zal dit verzoek dan ook meenemen in mijn overleg met de provincies, mede in relatie tot het Strategisch Akkoord.

Amendement Van den Brand nr. 70
Overleg met het ministerie van Verkeer & Waterstaat heeft uitgewezen dat de middelen in het Infrastructuurfonds, welke de heer Van den Brand aandraagt als dekking voor zijn amendement, aldaar worden ingezet om de financiële problematiek omtrent de HSL- en Betuwelijn op te lossen. Voorts wil ik er graag op wijzen dat over de inzet van betreffende middelen door de minister van V&W reeds veelvuldig gecorrespondeerd is met het parlement. Ik blijf dan ook bij mijn standpunt dat ik niets anders kan dan het amendement ontraden.

Pacht en Programma Beheer
Mevrouw Van Velzen heeft gevraagd of er een mogelijkheid bestaat om de visie van het beheer van een natuurterrein in handen van de eigenaar te laten, ook als de pachter een Programma Beheersubsidie krijgt. Ik blijf bij het standpunt dat het in principe de keuze van de terreinbeherende organisatie is om wel of geen pachters bij het beheer van het natuurgebied te betrekken. Deze is immers eigenaar van het gebied. Als de eigenaar besluit tot verpachting over te gaan, dan is het in eerste instantie aan diezelfde eigenaar om in het pachtcontract zaken omtrent het integraal beheer van het natuurgebied op te nemen. Als minister kan ik daar niet in treden. Het is een zaak tussen particulieren in het kader van de Pachtwet.
Wel heb ik via het vastleggen van de zogenaamde 'verklaring van geen bezwaar' in Programma Beheer gewaarborgd dat de eigenaar van het natuurgebied via de verklaring zeggenschap houdt over welke pakketten Programma Beheer door pachters kunnen worden aangevraagd.

De heer Dijsselbloem heeft gevraagd of het werkelijk de bedoeling is dat pachters op terreinen van bijvoorbeeld Natuurmonumenten geen subsidie voor agrarisch natuurbeheer meer kunnen aanvragen. Hij doelt daarbij waarschijnlijk op een onlangs in de Staatscourant gepubliceerde wijziging, waarbij aan de SAN (Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer) een artikel 77a is toegevoegd. Deze regelingswijziging heeft niet zulke verregaande consequenties als de heer Dijsselbloem suggereert. De regelingswijziging zondert slechts uit nieuwe aanvragen van pachters van terreinbeherende natuurbeschermingsorganisaties voor de subsidie voor SAN-overgangsbeheer, waarvan het pachtcontract gesloten is na 1 december 1977. Als gevolg van deze regelingswijziging komen in terreinen, die zijn aangewezen als natuur (reservaten en natuurontwikkelingsgebieden) en zijn aangekocht door LNV of met subsidie van LNV, pachters niet meer in aanmerking voor een subsidie voor SAN-overgangsbeheer.
Voor die gevallen waar geen sprake is van overgangsbeheer, kunnen pachters - mits aan de bepalingen in de subsidieregeling SAN wordt voldaan - in aanmerking komen voor een reguliere SAN-subsidie.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman


---