Politie Rotterdam-Rijnmond

Middaguitgave vrijdag 6 december 2002

* OVERVAL SUPERMARKT
ROZENBURG - Vrijdagmorgen kort voor zeven uur werd door drie gemaskerde en gewapende mannen een overval gepleegd op een supermarkt aan de Laan van Nieuw Blankenburg. De overvallers knevelden, toen zij de supermarkt binnenkwamen, drie personeelsleden en een vrachtwagenchauffeur, die juist bij de supermarkt aan het uitladen was. Vervolgens werd de bedrijfsleider van de supermarkt gesommeerd om onder bedreiging van vuurwapens de kluis te openen. Met een nog onbekend geldbedrag aan buit verdween het drietal overvallers in onbekende richting.


* HETERDAAD VOOR TWEE AUTOKRAKERS
Surveillerende politiemensen van het district Zuid hielden vrijdagmorgen kort voor zes uur op de Nieuw-Vossemeerweg twee Rotterdamse autokrakers aan. Het tweetal (33 en 54 jaar) was juist bezig met een breekijzer beide achterportieren van een daar geparkeerd staande bedrijfswagen open te breken. De beide Rotterdammers werden voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.


* VERKEERSCONTROLE
Politiepersoneel van het district De Noordhoek hield vrijdagmorgen in de Zaagmolenstraat een verkeerscontrole. Tussen negen en tien uur werden 25 auto's gecontroleerd. Er werden 11 processen-verbaal uitgeschreven aan automobilisten voor het niet kunnen tonen van het rijbewijs en voor het niet dragen van de autogordel.


* STEEKPARTIJ
Vrijdagmorgen kort na half zes werden voor een discotheek aan de Kruiskade twee Rotterdammers (20 en 24 jaar) neergestoken. De beide slachtoffers liepen daarbij steekwonden in de buik- en maagstreek op en werden ernstig gewond door GGD-personeel naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd. Het tweetal had eerst in de discotheek onenigheid gekregen met een drietal andere mannen. Door portiers werd daarbij ingegrepen. Op straat ging echter de onenigheid verder, waarbij de beide Rotterdammers met een mes werden neergestoken. Direct na de steekpartij verdwenen de drie andere mannen, in gezelschap van twee vrouwen, in een auto. Op aanwijzing van één van de portiers kon de auto, met daarin de vijf inzittenden, door gealarmeerd politiepersoneel op het Schouwburgplein aan de kant worden gezet. De drie mannen, afkomstig uit Meppel, Deventer en Keulen en in leeftijd variërend van 18 tot 40 jaar, werden na onderzoek en verhoor in verzekering gesteld. Het bij de steekpartij gebruikte mes werd op straat aangetroffen. De beide vrouwen werden na onderzoek weer op vrije voeten gesteld.


* GROTE STROOMSTORING DOOR ONGEVAL
Vrijdagmorgen omstreeks negen uur ontstond in de regio Rotterdam-Rijnmond een grote stroomstoring als gevolg van een ongeval bij een hoogspanningsmast aan de Bunschotenweg. Uit een eerste onderzoek bleek dat de bestuurder van een vorkheftruck bezig was met werkzaamheden bij een hoogspanningsmast. Toen de lepels van de truck te dicht bij een hoogspanningskabel kwamen sloeg de spanning over en ontstond er even daarna een breuk in een kabel van een nabij gelegen verdeelstation. Door de steekvlam die hierbij vrijkwam, liepen drie personen brandwonden op. Zij werden door de GGD naar het brandwondencentrum van het MCZ overgebracht. De vorkheftruckchauffeur raakte niet gewond, maar werd wel voor oogonderzoek naar een ziekenhuis gebracht. Als gevolg van dit ongeval raakten Schiedam, Vlaardingen, het centrum van Rotterdam, delen van Rotterdam-Zuid en Pernis zonder stroom. Metro-, tram- en treinverkeer in die gebieden kwam tot stilstand. Verkeerslichtinstallaties functioneerden niet meer en liften in gebouwen kwamen tot stilstand en een aantal bruggen moesten handmatig worden bediend. Ziekenhuizen en bedrijven schakelden over op noodstroomvoorziening. Om het incident goed te kunnen behandelen, werd door de hulpverlenenden diensten een GRIP2 (Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure) opgestart. Er hebben zich geen ernstige incidenten voorgedaan. De politie zette ruim honderd extra personeelsleden in. Personeel van de RET haalde de reizigers uit de metrostellen, die in de metrobuizen tot stilstand waren gekomen en begeleidde hen naar de stations. Brandweerlieden bevrijdden de mensen die in liften vast waren komen te zitten. De 112 alarmcentrale en de 0900-8844 centrale raakten overbelast, door de vele meldingen. Vanaf 11.00 uur werd door de ENECO de stroomvoorziening weer gefaseerd ingevoerd. Omstreeks 13.00 uur was iedereen weer van stroom voorzien. De politie en Arbeidsinspectie stellen een vervolgonderzoek in).


* OVERVALLER IN JUWELIERSZAAK OVERMEESTERD

SCHIEDAM - Vrijdagmorgen rond kwart over elf werd door een, met een onderbroek over z'n hoofd getrokken en met naar later bleek een nepvuurwapen, gewapende man een overval gepleegd op een juwelierszaak aan het Broersvest. Door de 58-jarige eigenaar van de juwelierszaak en enkele in de winkel aanwezige personeelsleden werd de overvaller, een 48-jarige Schiedammer, overmeesterd en in bedwang gehouden, totdat gealarmeerd politiepersoneel van het Bureau Schiedam, met nog veel mensen op straat in verband met de eerdere stroomstoring vrijdagmorgen, hem van hen overnam. De Schiedammer werd op het politiebureau in verzekering gesteld.