Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
6 december 2002

NEDERLAND STELT VEERTIG POLITIE-AGENTEN BESCHIKBAAR VOOR VREDESMISSIES

Nederland stelt maximaal veertig politiemensen per jaar beschikbaar voor uitzending naar het buitenland tijdens vredesmissies. De politiemensen voeren tijdens een missie zelf geen regulier politiewerk uit, maar ondersteunen de plaatselijke politie bij de opbouw van hun organisatie. Zij geven opleidingen, leveren specifieke technische expertise of voeren waarnemersmissies uit. De uitzending is vrijwillig en duurt in principe zes maanden. Eventueel kan de uitzending worden verlengd tot maximaal één jaar. De ministerraad heeft hier op voorstel van staatssecretaris Hessing van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd.

Buitenlandse verzoeken om assistentie komen in het algemeen binnen bij de minister van Buitenlandse Zaken. Die beoordeelt een verzoek op politieke wenselijkheid. Vervolgens bekijkt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties of de inzet van politiemensen past binnen het beleid en of de veiligheid van het personeel in het missiegebied voldoende kan worden gegarandeerd.

De uit te zenden politiemensen komen uit de Nederlandse korpsen of van het Politie Onderwijs- en Kenniscentrum LSOP als bijzondere technische of didactische expertise nodig is. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vergoedt de salariskosten.

RVD, 06.12.2002