Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
6 december 2002

NIEUWE REGELING VOOR PERSONENVENNOOTSCHAPPEN

De ministerraad heeft op voorstel van minister Donner van Justitie ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een wetsvoorstel dat leidt tot een nieuwe regeling met betrekking tot de personenvennootschappen (maatschap, vennootschap onder firma, commanditaire vennootschap), d.w.z. vormen waarin gezamenlijke (bedrijfs-)activiteiten gegoten kunnen worden.

Op grond van dit wetsvoorstel kunnen vennoten ervoor kiezen om de personenvennootschap rechtspersoonlijkheid te laten verwerven (behalve als het een maatschap is). Dat wil zeggen dat de vennootschap zelf eigenaar is van de goederen van de vennootschap en aansprakelijk is voor de schulden van de vennootschap. De vennoten kunnen het samenwerkingsverband inkleden op de wijze die het beste past bij hun wensen en concrete omstandigheden. Daarnaast kan de rechtspersoonlijkheid weer worden opgeheven of worden omgezet naar een besloten vennootschap. De rechtspersoonlijkheid leidt niet tot een beperking van de aansprakelijkheid van de vennoten.

Een ander nieuw element uit het wetsvoorstel heeft betrekking op de ontbinding en voortzetting van de vennootschap. Indien een of enige vennoten uittreden is voorzien in de continuïteit van de vennootschap. Ook wordt de mogelijkheid geregeld van opvolging van een vennoot door zijn erfgenamen of een derde. Tot slot is nog een afzonderlijke regeling opgenomen voor de vereffening en verdeling, die geheel is toegesneden op de personenvennootschap.

RVD, 06.12.2002