Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
6 december 2002

MEER DUIDELIJKHEID OVER FISCALE AFTREK VAN KOSTEN VOOR HULPMIDDELEN

Belastingplichtigen krijgen meer duidelijkheid over de kosten die zij voor woningaanpassingen en andere hulpmiddelen als buitengewone uitgave kunnen aftrekken. Dit is met name van belang voor gehandicapten en chronisch zieken. Op voorstel van staatssecretaris Van Eijck van Financiën is de ministerraad akkoord gegaan met een wijziging van het uitvoeringsbesluit inkomstenbelasting 2001 waarmee een verduidelijking van de regelgeving in de wet wordt vastgelegd.

In de praktijk was vaak onduidelijk welke kosten belastingplichtigen als aftrekpost konden opvoeren bij woningaanpassing en andere hulpmiddelen. Eerdere uitspraken hierover in beleidsbeslissingen en jurisprudentie worden nu vastgelegd in de wet. Het gaat hierbij om een ruimhartige codificatie; daar waar jurisprudentie niet eenduidig is, zijn de belangen van de belastingplichtige voorop gesteld.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het conceptbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.

RVD, 06.12.2002