Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
6 december 2002

WETSVOORSTEL INTREKKING TIJDELIJKE REFERENDUMWET NAAR TWEEDE KAMER

De Tijdelijke referendumwet zal worden ingetrokken. De ministerraad heeft op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een wetsvoorstel tot intrekking van deze wet.

Het kabinet dient dit voorstel nu in omdat het samenhangt met de tweede lezing van de bij de Tweede Kamer aanhangige grondwetswijziging tot invoering van het correctief referendum, waarvan het kabinet heeft aangegeven geen voorstander te zijn. Er zijn belangrijke aangelegenheden die het kabinet niet aan een referendum wil onderwerpen. Een voorbeeld hiervan is de besluitvorming over de uitbreiding van de Europese Unie, waarover de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onlangs een notitie aan de tweede kamer heeft gezonden.

Als het wetsvoorstel wordt aanvaard treedt de wet in werking op de dag na publicatie in het Staatsblad. Dit betekent dat het niet mogelijk is een correctief referendum over de intrekking van de Tijdelijke referendumwet te organiseren. Het kabinet is geen voorstander van het instrument referendum. Het zou dan ook vreemd zijn de Tijdelijke referendumwet van toepassing te laten zijn op haar eigen intrekking.

RVD, 06.12.2002