FNV BOUW

Duizenden zonder winter-WW door De Geus

Minister De Geus komt schilders en gww'ers die met het fenomeen 'winter-WW' kampen, op korte termijn geen millimeter tegemoet. Duizenden zullen ook deze winter al zonder WW-uitkering komen te zitten. Dat is de reactie van FNV Bouw op de brief die de Minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ook uit het antwoord van De Geus op de vragen van het Tweede-Kamerlid Gerda Verburg blijkt uitsluitend een weigerachtige houding. De bond hoopt dat de Kamer de Minister alsnog op andere gedachten brengt.

In zijn antwoord bagatelliseert Minister De Geus de problemen. Hij prijst weliswaar de sectoren voor de manier waarop ze de laatste jaren het werk beter weten te spreiden. Maar het onderzoek dat hij aankondigt, wordt de richting uitgestuurd van verdergaande financiële prikkels voor de ondernemingen tot nog betere spreiding. Voor FNV Bouw staat vast dat ook met de beste maatregelen tot spreiding van werk, er altijd een categorie werknemers in gww en schildersbranche in de winter enkele weken zonder werk zal blijven. En wel vooral doordat met name opdrachtgevers uit de sfeer van de overheid 's winters geen werk aanbesteden. In een gesprek met FNV Bouw op
29 november had De Geus toegezegd zich samen met sociale partners tot deze overheden te willen wenden om op meer aanbestedingen in de winter aan te dringen. Nu doet hij slechts de vage toezegging dat hij er bij zijn collega's van Verkeer en Waterstaat en Binnenlandse Zaken aandacht voor zal vragen.

Buiten beeld blijft in de beantwoording van Minister De Geus dat duizenden werknemers nu al buiten de 'winter-WW' vallen: de mensen die niet in aanmerking komen voor de 'overgangsregeling' die de Minister in zijn brief noemt. Geruststellend schrijft hij dat 'de aanscherping voor de meeste schilders en bouwvakkers deze winter nog geen effect zal hebben'. Dat lost dus niets op voor werknemers die niet wisten dat ze niet onder deze 'overgangsregeling' vallen. Voor hen dreigt nu de bijstand. Zij zijn alsnog dit jaar de dupe. En De Geus draagt voor hen geen enkele oplossing aan.

Voor de redactie,