Ministerie van Justitie

Minister Nawijn trekt zich terug als lijsttrekker van de LPF 6 december 2002

Minister Nawijn trekt zich op "puur persoonlijke gronden" terug als kandidaat-lijsttrekker van de LPF. Op de conceptkandidatenlijst staat fractievoorzitter Mat Herben op nummer 1 en Nawijn op de tweede plaats.

Nawijn twijfelde al dagen openlijk over het lijsttrekkerschap.De minister van Vreemdelingenzaken en Integratie is zeer geschrokken van bedreigingen en beschuldigingen aan zijn adres en de beschuldigingen dat hij in de jaren negentig betrokken zou zijn geweest bij belastingfraude. Nawijn lag ook onder vuur door zijn veelbesproken uitspraken over de doodstraf.

Zijn mogelijke lijsttrekkerschap was volgens hem voor andere partijen in de Kamer een reden hem extra hard aan te vallen. Hij zei dat hij niet de politiek in is gegaan om lijsttrekker te worden, maar dat hij er na de val van het kabinet 'een beetje ingezogen' is. Nawijn staat op de concept-lijst op nummer twee. ''Dus ik ga de Kamer in.''

Persoonlijk woordvoerder Bakker presenteerde vanmorgen een boek over Nawijn. In De visie van Nawijn staat het vreemdelingen- en integratiebeleid centraal.

Het partijcongres van de LPF stelt de kandidatenlijst morgen definitief vast. Nawijn adviseert de leden om Mat Herben als lijsttrekker te kiezen.