Ministerie van Justitie

Oud-procureur-generaal Gonsalves overleden
6 december 2002

In zijn woonplaats Vught is vrijdag de voormalig procureur-generaal R. Gonsalves op 70-jarige leeftijd overleden.
Mr. Gonsalves was van 1986 tot 1997 procureur-generaal in het ressort Den Bosch. Hij begon zijn loopbaan bij het Openbaar Ministerie (OM) in 1963 als officier van justitie in het arrondissement Roermond.

Mr. Gonsalves was een gedreven misdaadbestrijder. Als PG verwierf Gonsalves vooral bekendheid met zijn roep om aandacht voor de bedreiging van georganiseerde criminaliteit en met de bestrijding hiervan. Gelet op het grensoverschrijdende karakter van die misdaad stond hij ten behoeve van deze aanpak een landelijke organisatiestructuur voor. Niet zonder succes ijverde hij voor een stelsel van interregionale rechercheteams, een landelijk parket en een landelijk rechercheteam.

Gonsalves leverde een bijdrage aan de internationale samenwerking tussen justitie en politie. Zo stond hij mee aan de wieg van het inmiddels in Den Haag gevestigde Europol. Gonsalves spande zich tot voor kort ook in voor een rechtstatelijke ontwikkeling van justitie in Midden- en Oost Europa.

Na zijn rechtenstudie aan de Leidse universiteit ging mr. Gonsalves in 1956 naar voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. In de Baliemvallei maakte hij als bestuursambtenaar nagenoeg een eind aan tal van stammenoorlogen. Op verlof in 1960 en in 1994 raakte Gonsalves in opspraak wegens vermeende wandaden in deze vallei. Onderzoek pleitte hem in beide gevallen vrij.

In 1963 begon Gonsalves als officier van justitie op het arrondissementsparket Roermond en vervolgens in 1967 in Maastricht. In nauwe samenwerking met de politie richtte hij zich toen vooral op de aanpak van brandkastkrakers en amfetaminehandelaren. Als landelijk terreurofficier werkte hij in de jaren zeventig achter de schermen aan het terugdringen van terroristische acties, zoals de Molukse treinkapingen.

Hierna trad hij in 1980 aan als hoofdofficier van justitie in het arrondissement Almelo. Omstreden was zijn besluit eind 1983 het Enschedese jongerencentrum De Kokerjuffer te laten sluiten, nadat dit centrum in strijd met landelijke richtlijnen van het OM softdrugs bleef verkopen aan met name ook buitenlandse jongeren.

Procureur-generaal (PG) in het ressort s-Hertogenbosch was Gonsalves van 1986 tot zijn afscheid in 1997. Als PG droeg hij bij aan de vorming van regionale rechercheteams, die vooruit liepen op de regionale politiekorpsen, en ook aan de omvorming van het OM tot een organisatie, voorzien van een eigen landelijke leiding: het College van procureurs-generaal.