Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Marleen VANDERPOORTEN en Vlaams minister van Innovatie Dirk VAN MECHELEN heeft de Vlaamse regering de uitbreiding van het actieplan Wetenschapsinformatie en Innovatie goedgekeurd. Met deze goedkeuring zal vanaf 1 januari een wetenschaps- winkel worden geopend aan de Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel.

Dit pilootproject streeft een tweeledig doel na.


- Beide universiteiten zullen openstaan voor onderzoeks- vragen vanuit de maatschappij. Momenteel beschikt de burger niet over een kanaal om een vraag te stellen aan de onderzoekswereld. Nochtans gebeurt het vaak dat bepaalde groeperingen of burgers ten aanzien van een bepaald probleem naar een (wetenschappelijk) antwoord zoeken. Een wetenschapswinkel kan de rol van interface tussen maatschappij en wetenschap spelen, door de vragen te bundelen, te zoeken naar antwoorden binnen bestaand onderzoek, of de vraag door te spelen naar de onderzoeks- wereld.


- Deze universiteiten engageren zich om hun professoren te begeleiden bij hun communicatie met niet-vakgenoten. Niet alle wetenschappers slagen er namelijk in op een verstaanbare manier te communiceren met het grote publiek over hun onderzoeksresultaten. Tijdens hun opleiding komen deze communicatietechnieken te weinig aan bod. Beide universiteiten zullen een programma uitwerken dat hieraan tegemoetkomt.

Via dit pilootproject engageren beide universiteiten zich om hun ivoren toren te verlaten en het grote publiek te informeren en te betrekken bij het wetenschappelijk onderzoek.

Het geheel is opgevat als een test-case. Minister Van Mechelen wil ermee nagaan op welke wijze een dergelijke interactie tussen maatschappij en wetenschap kan worden gerealiseerd en in welke mate het wetenschappelijk onder- zoek naar de brede bevolking kan worden gevaloriseerd. Na twee jaar worden de resultaten geëvalueerd en zal dan beslist worden of een structurele maatregel met oprich- ting van wetenschapswinkels binnen meerdere Vlaamse kennisinstellingen opportuun is.

Met de uitbreiding van het actieplan hecht de Vlaame regering ook zijn goedkeuring aan de ondersteuning van het interactief centrum "Hidrodoe". Dit interactieve 'doe-centrum' is een initiatief van de CV Pidpa, waarbij rond het thema "Water" wordt gewerkt.

persinfo : Philippe Heyvaert en Anne Van Aperen kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen tel. 02-553 64 11 - fax: 02-553 64 55
e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be