Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Voortrekkersrol voor Leiden in Onze Buurt Aan Zet-campagne

Samen de buurt veilig maken

Publicatiedatum: 6 december 2002

Leiden heeft een voortrekkersrol in het landelijke buurtproject van Grotestedenbeleid, zo bleek onlangs op een speciale Onze Buurt Aan Zet-dag in Utrecht. Een project waar bewoners, bedrijven, woningbouwcorporaties, welzijnsinstellingen, politie en gemeente samen de schouders onder zetten.

MILIEU EN BEHEER - Onze Buurt Aan Zet is een landelijk project van Grotestedenbeleid, waarbij de overheid extra geld steekt in lokale projecten op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en sociale samenhang in de stadswijken. Met één bijzondere eis: de projecten moeten worden gemaakt met én door de bewoners zelf. Leiden doet als een van de dertig steden mee, met twee wijken: Slaaghwijk en Binnenstad Noord. Het project loopt tot en met 2003 met een budget van
1,1 miljoen euro. Een deel van het budget is inmiddels geïnvesteerd, maar in 2003 zullen de meeste projecten worden uitgevoerd.

Gemeente coördineert

Bewoners dragen ideeën aan en voeren ze ook zelf uit, met een coördinerende rol voor de gemeente. Het project is in Leiden op een bedrijfsmatige manier aangepakt. Bewoners vullen een speciaal formulier in, met daarin: de plannen; wie heb je daarbij nodig; wie doet wat wanneer; hoe ga je communiceren en, tot slot, hoeveel geld heb je nodig. Een begeleidingscommissie toetst de aanvragen en zorgt voor de financiën. Dan kunnen de bewoners aan de slag met hun plannen.

Brunch bewoners Groenesteeg

Bewoners van de Groenesteeg organiseerden deze zomer een `buurtbrunch' om elkaar beter te leren kennen. Foto: Taco van der Eb.

Bewoners, maar ook beleidsmedewerkers, projectleiders en overige betrokkenen waren uitgenodigd voor de Onze Buurt Aan Zet-dag in Utrecht. Zo ook twee wijkagenten, speurend naar ideeën over veiligheid, verloedering en jeugd. `De meeste vragen gingen over overlast', aldus Dirk de Vreugd, wijkagent in de Zeeheldenbuurt en Pancras-Oost, ofwel Binnenstad Noord. `Overlast van drugsdealers, gebruikers en alcoholisten op straat. Veel van de buurtprojecten richten zich op het terugdringen van die overlast. Daar heb je als wijkagent dagelijks mee te maken.' De Vreugd is vanaf het begin bij het buurtproject betrokken. `We zijn nu voor Onze Buurt Aan Zet bezig met het veiliger maken van brandpoorten en carports, één van de wensen van buurtbewoners.'

Logo Wijk Aan Zet

Deze pagina is gewijzigd op 6-12-2002