Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Gemeente reageert op ergernis en start actie

Weg met troep rond wijkcontainers

Publicatiedatum: 6 december 2002

Troep rond wijkcontainers staat hoog op de ergernissen top-tien. Het is inwoners en gemeente een doorn in het oog. Daarom heeft de gemeente een nieuwe actie om een eind te maken aan de rommel. Snellere gemeentevoorzieningen voor het ophalen van grofvuil, boetes, stickers op illegaal gedumpt afval en het uitdelen van afvalschema's. Rogier van der Sande, wethouder van Financiën, Stedelijk Beheer en Wijkbeheer gaf vorige week het startschot voor de actie.

Schema afvalregels

Iedereen krijgt dit handige schema van de
gemeente thuisgestuurd waardoor in enkele
seconden duidelijk wordt welk soort afval
waar ingeleverd moet worden en wanneer.

MILIEU EN BEHEER - Wie herkent het beeld niet: plastic zakken op de deksel en rommel naast de container. Veel burgers ergeren zich hier groen en geel aan. De bewoners die aanwezig waren bij de start van de actie uitten hun tevredenheid over de nieuwe aanpak van illegale dumpers en het uitschrijven van boetes. Zij zagen de wethouder aan het werk: Van der Sande stak afgelopen vrijdag de handen uit de mouwen om samen met de bewoners van de Robijnstraat afval op een legale manier te verwijderen. Er stond van half drie tot half vier een grofvuilwagen naast de container waar iedereen zijn grofvuil in kon gooien. Ook plakte Van der Sande op de deksel van de container een waarschuwingssticker met de tekst: Het is verboden afval op of naast de wijkcontainer te plaatsen. Overtreders riskeren een geldboete. Zo wordt iedereen gewezen op de gevolgen van illegale dumping.

Meer service

De gemeente doet er alles aan om te zorgen dat er minder afval naast containers wordt gedumpt. Moest iemand soms wel twee weken wachten tot het grofvuil langskwam, nu garandeert de gemeente dat het grofvuil op afspraak binnen vijf werkdagen voor de deur wordt opgehaald (afspraak via Servicepunt Woonomgeving: 071-5165501). Eerder afval wegbrengen kan ook. Van maandag tot en met zaterdag kan iedereen terecht bij de Milieustraat aan de J.C. de Rijpstraat 11 op bedrijventerrein de Waard.

Door afval op de juiste tijd en plaats aan te bieden, kan veel overlast worden voorkomen. Daarom stuurt de gemeente al haar inwoners een schema waarop staat hoe iedereen afval kan aanbieden. Op dit schema staan regels over het grofvuil, over bouw- en sloopafval, grof snoeiafval en wit- en bruingoed, zoals koelkasten, stereotorens en televisies.

Illegaal gedumpt afval

Tegen overtreders is de gemeente streng. In de hele stad zijn reinigingscontroleurs actief om dumpers van illegaal afval boetes te geven. Grofvuil op straat of naast een wijkcontainer zetten, levert een boete van 46 euro op. Daarbovenop komen de kosten die de gemeente moet maken om het vuil op te ruimen. Elke melding nemen de reinigingscontroleurs binnen vierentwintig uur in onderzoek. Of afval `in onderzoek' is kan iedereen voortaan zelf zien. Het wordt namelijk gemarkeerd met een rood-wit lint en een sticker met de tekst: Niet aankomen. Dit afval is in onderzoek in verband met een mogelijke illegale dumping. Het afval wordt na onderzoek zo snel mogelijk verwijderd. Wie nog - ongemarkeerd - gedumpt afval naast de wijkcontainer of ergens anders op straat ziet liggen: geef het door aan het Servicepunt Woonomgeving (071-5165501).

Rogier van der Sande ruimt grofvuil op

Wethouder Rogier van der Sande (links) helpt grofvuil opruimen in het kader van de nieuwe regels tegen illegaal dumpen. Foto: Henk Bouwman.

Deze pagina is gewijzigd op 6-12-2002