Vlaamse overheid

Er moet minder slib komen, de kwaliteit moet drastisch verbeteren en uit het hergebruik van slib moet zoveel mogelijk energie gewonnen worden. Dit staat centraal in het "Plan Afvalslib" dat Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA voorstelde aan de Vlaamse regering. De Vlaamse regering heeft het plan goedgekeurd.²

Jaarlijks komt er in Vlaanderen ongeveer 200.000 ton slib vrij (berekend in droge stof). Het gaat hoofdzakelijk om slib van de waterzuivering (bijna 80.000 ton), maar ook van de papierindustrie (50.000 ton), voedingsindustrie (30.000 ton), de textielindustrie (6.500 ton), de drink- waterproductie (9.000 ton) en de reiniging van rioolkolken (30.000 ton). De verwachting is dat deze hoeveelheid slib nog zal toenemen gezien er steeds meer afvalwater wordt gezuiverd vooraleer het wordt geloosd. Voor al dit slib dient een goede oplossing gevonden te worden. Om voldoende stimulansen in te bouwen voor de voorkoming van slib, de verbetering van de kwaliteit van het slib, de recyclage ervan en de nuttige toepassing via energierecuperatie werd het "Plan Afvalslib" opgesteld.

Verbetering van kwaliteit waterzuiveringsslib

De komende jaren zullen er in Vlaanderen verschillende maatregelen getroffen worden om de kwaliteit van het waterzuiveringsslib te verbeteren. Zo zal er in een gemeente een proefproject worden opgestart waarbij maatregelen zullen genomen worden om de aanwezigheid van koper en zink in het slib te beperken. Dit kan onder meer door het aanpassen van dakbedekkingen, dakgoten, water- leidingen, reinigingsproducten, enz. Zink en koper veroorzaken immers problemen als men het slib zou willen gebruiken als meststof op landbouwgrond. Voor het gebruik van slib op landbouwgrond gelden terecht strenge kwaliteitsregels.

Op niveau van de waterzuiveringsstations zal worden nagegaan hoe bijvoorbeeld via biologische afbraak de hoeveelheid geproduceerd slib kan afnemen. Ook dient tegen 2005 tot 95 procent van het zand dat in het slib zit eruit gehaald te worden. Bovendien wordt ervoor gekozen om bij het drogen van slib maximaal de warmte te gebruiken die vrijkomt in bijvoorbeeld naburige verbrandingsinstallaties. Zo wordt nu al in Houthalen het slib van Aquafin gedroogd door de restwarmte van de verbrandingsinstallatie in de buurt.

Het slib dat, na de preventiemaatregelen, toch nog ontstaat, moet zoveel mogelijk verbrand worden, in plaats van gestort. Hierbij moet zoveel mogelijk energie kunnen gerecupereerd worden. Bij verbranding van slib worden strenge rookgasnormen vastgelegd (dezelfde als voor verbranding van huishoudelijk afval). Het minimum aan slib dat toch nog naar stortplaatsen gaat, moet een nuttige toepassing krijgen en gebruikt worden in de afdeklagen van dit stort.

Ook voor slibstromen die niet van waterzuiveringsstations afkomstig zijn, wordt een gelijkaardig beleid uitgetekend. Zeker de behandeling van slib afkomstig uit de voedingsindustrie kan nog verbeterd worden wat betreft kwaliteit van het slib, toepasbaarheid als meststof en de eindverwerking. De wervelbedinstallatie die Indaver en Sita in Beveren bouwen voor de verwerking van slib past perfect binnen de nieuwe beleidsvisie, net als de installatie van het papierfabriek Stora Enzo te Langerbrugge (Gent). Dit bedrijf gaat haar eigen papierslib thermisch verwerken en daaruit haar eigen energiebevoorrading puren. In beide gevallen heeft minister Dua al strenge emissie-normen opgelegd.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van Vlaams minister Dua - tel. 02-553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be
---