Vlaamse overheid

De Vlaamse regering keurde, op voorstel van Vlaams Milieuminister Vera DUA en onder voorbehoud van een verder technisch nazicht, een samenwerkingsovereenkomst voor de komende twee jaar met respectievelijk de Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen vzw (BBL) en het Vlaams Overleg Duurzame Ontwikkeling vzw (VODO) goed. Beide verenigingen ontvangen samen 1,25 miljoen euro van de Vlaamse overheid om gemeenten en provincies te ondersteunen in het voeren van een duurzaam milieu- en natuurbeleid. Expliciete aandacht gaat hierbij naar de ondersteuning van de uitvoering van de
Samenwerkingsovereenkomst 'Milieu als opstap naar duurzame ontwikkeling', die op 1 januari 2002 van start ging. In afwachting van een grondige herwerking van het projectenlandschap, kunnen andere niet-gouvernementele organisaties (NGO's) subsidies aanvragen voor projecten gericht op een duurzaam lokaal milieubeleid.

Via een netwerk van samenwerkende organisaties en een Verenigingensteunpunt zal BBL zich toeleggen op de ondersteuning van lokale besturen bij het uitvoeren van de provinciale en gemeentelijke samenwerkingsovereen- komsten. Door het oprichten van een Steunpunt Lokale Agenda 21 wil VODO lokale besturen, die een stapje verder gaan dan het louter uitvoeren van de overeenkomst met de Vlaamse overheid, begeleiden bij het opmaken van hun Lokale Agenda 21. Naast het ondersteunen van lokale besturen, beogen beide steunpunten ook het versterken van de NGO-sector en het bevorderen van de participatie van burgers en doelgroepen aan het verduurzamen van het lokale milieu- en natuurbeleid.

persinfo : Ann Bats, woordvoerder van Vlaams minister Dua - tel. 02-553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be
---