Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Geen fusiepartners voor IJsselmeerziekenhuizen

Er zijn geen andere ziekenhuizen die bereid zijn een fusie aan te gaan met de ziekenhuislocaties in Emmeloord en Lelystad. Dat constateert oud-minister Loek Hermans in zijn onderzoek in opdracht van demissionair minister Aart-Jan De Geus (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). De ziekenhuislocaties in Lelystad en Emmeloord vormen momenteel samen de IJsselmeerziekenhuizen.

Deze fusie gaat tot nu toe met veel bestuurlijke problemen gepaard. De Geus wilde laten onderzoeken of deze fusie ongedaan kan worden gemaakt. Voorwaarde was wel dat andere ziekenhuizen bereid zouden zijn met de afzonderlijke ziekenhuislocaties in Lelystad en Emmeloord te fuseren. Dat blijkt niet het geval, zo stelt Hermans vast in zijn rondgang langs zeven andere ziekenhuizen rondom de IJsselmeerziekenhuizen. Hiervoor worden diverse argumenten aangevoerd zoals de afstand, het ontbreken van meerwaarde op het gebied van zorg en organisatie, de kosten en de bestuurlijke problemen in de IJsselmeerziekenhuizen.

De problemen concentreren zich in Emmeloord. De Geus en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hadden al te kennen gegeven dat er voor Emmeloord geen toekomst is als zelfstandig ziekenhuis. De Geus wil wel laten bekijken of binnen een fusieconstructie met Lelystad uitbreiding van de huidige ziekenhuislocatie in Emmeloord mogelijk is. Dit moet dan echter wel passen binnen aanvaardbare kwaliteitsnormen voor ziekenhuiszorg. Momenteel geldt nog een opnamestop voor de locatie Emmeloord.

De Geus heeft de IJsselmeerziekenhuizen verzocht op korte termijn de Raad van Toezicht weer op sterkte te brengen. Deze Raad van Toezicht zal samen met de Raad van Bestuur moeten zorgdragen voor verdere uitwerking van de plannen.