Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Aartsbisdom Boston verborg beschuldigde priesters

Deze week werd bekend dat het aartsbisdom Boston priesters verborg die werden beschuldigd van seksueel misbruik. De leiding van het Amerikaanse bisdom hield de verdachte priesters de hand boven het hoofd door hen over te plaatsen. Dit blijkt uit de dossiers van acht priesters die op last van de rechter moesten worden vrijgegeven.

Deze week werd op last van het Amerikaanse Hooggerechtshof de eerste ronde van de vrijgegeven dossiers gepubliceerd. Die beslaat ongeveer drieduizend paginas. Voorafgaande aan de publicatie kregen de advocaten van slachtoffers van seksueel misbruik de dossiers ter inzage.

In de dossiers worden ook priesters genoemd die niet behoren tot de 400 geestelijken die betrokken zijn in een rechtszaak tegen het aartsbisdom. De advocaten van de slachtoffers hopen dat de stukken aantonen dat het aartsbisdom verantwoordelijkheid draagt voor het seksueel misbruik door priesters.

In de dossiers is onder andere een brief terug te vinden die de aartsbisschop van Boston in 1999 aan het Vaticaan stuurde. Daarin erkent hij dat het aartsbisdom een priester tot tweemaal toe naar een andere parochie overplaatste hoewel het wist dat hij was beschuldigd van seksueel misbruik. De priester werd in 1996 veroordeeld tot in totaal veertien jaar cel. Onder de verborgen geestelijken waren ook een cocaĂŻnesnuivende priester die jongens misbruikte en een priester die meisjes met zusterroeping rekruteerde en vervolgens seks met hen had.

"In geen enkel ander diocees is de omvang van het probleem duidelijker in kaart gebracht, zegt David Clohessy, nationaal directeur van het netwerk van slachtoffers van seksueel misbruik door priesters (SNAP) in een reactie op de publicatie van de dossiers.

De publicatie komt enkele dagen, nadat het dagblad The Boston Globe had onthuld dat het aartsbisdom overweegt faillissement aan te vragen om zo een lagere schadeloosstelling voor de slachtoffers af te dwingen.

---


---

Laatst gewijzigd: 06-12-2002