Nederlandse Vereniging van Banken

6 december 2002 Nieuwe gedragscode hypothecaire financieringen
Amsterdam, 6 december 2002

Nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen

Eenvoudiger hypotheken vergelijken in eu

Met ingang van 1 januari 2003 geldt in Nederland een nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen. Aanleiding is de realisatie van een Europese gedragscode met regels voor voorlichting aan consumenten over hypotheekoffertes. Met deze nieuwe gedragscode wordt het voor consumenten eenvoudiger hypotheekoffertes binnen een groot deel van Europa te vergelijken.

Doel van de Europese gedragscode is de informatieverstrekking aan consumenten te verbeteren en binnen Europa te standaardiseren. Op die manier kunnen consumenten aanbiedingen van financiers in Europa eenvoudiger vergelijken. Ook wordt het voor financiers makkelijker hypotheken in het buitenland te verkopen. Een mogelijk gevolg hiervan is een grotere concurrentie tussen financiers in Europa wat in het algemeen in het voordeel van de Europese consument is.

Veel animo bij financiële instellingen
De Europese gedragscode voor woninghypotheken is op 5 maart 2001 ondertekend door Europese consumentenorganisaties en Europese financiers in overleg met de Europese Commissie. De code is niet verplicht. Toch hebben al zon 3.600 Europese financiële instellingen de gedragscode ondertekend. Enkele landen hebben wat meer tijd nodig voor de implementatie van de code. Naar verwachting zal binnen één tot twee jaar ruim 95% van de financiers in de landen van de EU met de Europese gedragscode werken. De Europese Commissie registreert alle instellingen die de code hebben ondertekend.

Wijzigingen in doel en voorlichting
In Nederland is reeds sinds eind jaren 80 sprake van een gedragscode waarin regels zijn vastgelegd hoe de financier zich tegenover de consument dient te gedragen, met uniforme regels ten aanzien van bijvoorbeeld de informatie die aan de client wordt verstrekt. De oorspronkelijke Nederlandse gedragscode is recent vernieuwd en aangevuld met de eisen van de Europese gedragscode.

De oorspronkelijke Nederlandse gedragscode is van toepassing op hypotheken, ongeacht het doel waarvoor de hypotheek wordt afgesloten. De nieuwe gedragscode beperkt zich tot hypothecaire financieringen die worden verstrekt voor de aanschaf, verbouwing of herfinanciering van een woning in één van de landen van de Europese Unie.

De belangrijkste wijziging van de nieuwe gedragscode betreft afspraken rond de voorlichting over de aanbieding van de hypotheek. Deze afspraken worden vastgelegd in het Europees Gestandaardiseerd Informatieblad (EGI). Het EGI is een standaardmodel, waarin onder andere genoemd zijn de naam van de financier, de omschrijving van het hypotheekproduct, de (effectieve) rente, de hoogte en looptijd van de lening, betalingstermijnen, jaarlijkse aflossing en premies. Het EGI wordt door vrijwel alle hypothecair financiers in Nederland en veel financiers in de lidstaten van de EU gebruikt.

De gedragscode wordt in Nederland onderschreven door alle bij het Contactorgaan Hypothecair Financiers (CHF) aangesloten organisaties. Het CHF is in 1990 opgericht door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Verbond van Verzekeraars, de Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen en Bouwfonds Hypotheken B.V. De NVB voert het secretariaat voor het CHF. Doel van het CHF is onder andere toezien op de naleving van de gedragscode.