Gemeente Nuth


06-12-2002

Gemeente Nuth tegen opzeggen samenwerkingsverband Parkstad Limburg

De gemeente Nuth maakt nog steeds deel uit van de samenwerking binnen de regio Parkstad Limburg. De overige zeven gemeenteraden moeten zich eerst uitspreken over de nieuwe samenwerkingsregeling. Als zij akkoord gaan met de inhoud en vorm van de nieuwe regeling zal Gedeputeerde Staten het laatste woord hebben. De gemeente Nuth is tegen opheffing van het huidige samenwerkingsverband. De gemeente Nuth werkt nog steeds samen op diverse gebieden maar constateert dat ambtenaren soms geen uitnodigingen meer krijgen voor vergaderingen. Nuth wordt uitgesloten voor projecten die vallen binnen het huidige samenwerkingsverband.

Handreiking door de gemeente Nuth
De gemeente Nuth heeft Parkstad Limburg per brief haar onvrede kenbaar gemaakt over de huidige situatie. In het belang van de burger stimuleert ze openheid en duidelijkheid over de huidige situatie. Het huidige samenwerkingsverband van de acht samenwerkende Parkstad Limburg gemeenten is nog steeds van kracht. Toch is er nu al sprake van dat de gemeente buiten de deur wordt gehouden. Als voorbeelden geven we aan: bij het bedrijventerrein de Horsel mist ze de bestuurlijke betrokkenheid in de revitalisering van haar eigen bedrijventerrein. Dit geldt ook voor het Regionaal Volkshuisvestingsplan. Op deze wijze wordt de samenwerking ernstig bemoeilijkt. De gemeente Nuth heeft als voorstander van een goede samenwerking voorgesteld nauwer samen te werken op de gebieden Beheer en revitalisering bedrijventerreinen; Ontwikkeling kleinschalige groene bedrijfsterreinen; Oprichting Raad voor de arbeidsmarkt; Samenwerking Werk en Inkomen; Instrumenten voor aansluiting tot de arbeidsmarkt; Binnen- en Buitenringweg; Beleidsplan wonen; Actief beleid vroegtijdige schooluitval. Dit voorstel om nauwer samen te werken heeft het bestuur van Parkstad Limburg naast zich neergelegd.

Financiële gevolgen
De gemeente Nuth wacht de reactie af van Parkstad Limburg. In ieder geval zal zij voorkomen dat de burger het kind van de rekening zal worden. De gemeente Nuth waarschuwt Parkstad Limburg dat het uitsluiten van Nuth om samen te werken binnen het huidige samenwerkingverband nadelige gevolgen zal hebben. De gemeente Nuth zal gebruikmaken van de wettelijke mogelijkheden die haar ter beschikking staan om dit te voorkomen. De gemeente Nuth vertrouwt nog steeds op het inzicht van het wederzijds belang van samenwerking. Over samenwerking is de gemeente Nuth altijd duidelijk geweest: samenwerken op basis van wederzijds respect in het belang van de burger.