Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 6 december 2002

Uitstap uit de kernenergie: historische beslissing

Vandaag keurde de Kamer het wetsontwerp voor de uitstap uit de kernenergie voor industriële elektriciteitsopwekking goed. Daarmee is wettelijk verankerd dat de zeven kernreactoren in Doel en Tihange 40 jaar na ingebruikname zullen worden stilgelegd. De eerste reactor gaat in 2015 dichtgaan, de laatste in 2025. Na meer dan 25 jaar strijd zal eindelijk een punt worden gezet aan de risicovolle nucleaire opwekking die ons en de komende generaties opzadelt met een radioactieve afvalberg.

Agalev is blij met deze historische beslissing omdat ze een eerste stap maar fundamentele stap is naar een meer duurzame energievoorziening. België is één van de landen met het hoogste energieverbruik per inwoner in de wereld. Dit verbruik stijgt nog jaar na jaar. Kernenergie staat nu nog in voor één vijfde van het Belgische energieverbruik. Dit kan gekeerd worden. De technologie en de knowhow om het stijgend verbruik van energie om te buigen zijn er: spaarlampen, betere isolatie, energiesparende toestellen, efficiënter energiegebruik in alle productieprocessen. Agalev wil ook meer toepassing van warmtekrachtkoppeling, de gecombineerde opwekking van warmte en elektriciteit, het optimaliseren van moderne gascentrales (STEG) en hoge rendementinstallaties. Het is een kwestie van politieke wil om de instrumenten in te zetten om die ook te laten toepassen. Een actief beleid voor rationeel energiegebruik moet één van de prioriteiten worden van deze en volgende regeringen. Het is een evidentie dat ook meer gebruik gemaakt zal worden van hernieuwbare energiebronnen, zoals zon, wind en biomassa.

Deze maatregelen zullen bovendien nieuwe banen scheppen in diverse sectoren: in de (ver)bouwsector, bij de leveranciers van groene energietechnologie, bij producenten en installateurs van energiezuinige apparatuur... De uitstap uit de kernenergie gaat niet ten koste van de tewerkstelling in de nucleaire sector. Nog een lange tijd moet de gekwalificeerde tewerkstelling gegarandeerd blijven. De veiligheid van de kerncentrales dient immers gegarandeerd te blijven tot de laatste dag dat een reactor draait. En daarna moet de moeizame, dure ontmanteling van de centrales beginnen en de veilige opruiming van het geproduceerde radioactief afval.
Tenslotte zal de inspanning die door België geleverd moet worden om het Protocol van Kyoto na te leven slechts in beperkte mate beïnvloed worden door de uitstap uit kernenergie aangezien de productie van elektriciteit minder dan 15 % van de totale uitstoot van broeikasgassen vertegenwoordigt.

Jos Geysels, politiek secretaris
Joos Wauters, fractievoorzitter Kamer
Leen Laenens, volksvertegenwoordiger

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/