Gemeente Utrecht

CONTROLES BRANDVEILIGHEID

De gemeente Utrecht voert in de laatste twee weken voor Kerstmis 2002 een steekproefsgewijze veiligheidscontrole uit bij horecagelegenheden en enkele grotere winkelbedrijven.

De komende weken voeren medewerkers van de Brandweer en de afdeling Bouwbeheer steekproefsgewijze controles uit in de horeca en in grotere winkelbedrijven. Bij deze controle ligt het accent op brandveilige versiering en op de bereikbaarheid en bruikbaarheid van vluchtwegen, waaronder nooduitgangen, en blusmiddelen.

Het doel is ervoor te zorgen dat mensen veilig kunnen winkelen en uitgaan. De gemeente wil zien of de lessen van de ramp in Volendam met gezond verstand in praktijk worden gebracht. Dit jaar worden de winkels ook in de controles meegenomen, omdat ook daar grote aantallen mensen bijeen zijn op een beperkt vloeroppervlak.

In december 2001 hield de gemeente een controleactie in horecavestigingen. De brandveiligheidssituatie in de Utrechtse horeca was voor de feestdagen bepaald niet slecht te noemen en de ondernemers hebben in het algemeen de duidelijke intentie hun bedrijf op een veilige wijze te exploiteren. De gemeente was blij met de manier waarop de horeca-exploitanten in 2001 hebben gereageerd op de actie: over het algemeen was men uitdrukkelijk positief over het feit dat de controles werden gehouden.

Bij de controles dit jaar is nadrukkelijk géén sprake van nieuwe regels. Er is dus geen absoluut verbod op kerstbomen of andere versieringen. Echter: kerstbomen en -takken zijn eigenlijk niet veilig te maken, ook niet met impregneren. Samen met de ondernemers zoekt de gemeente naar een goede balans tussen gezelligheid en veiligheid. Het uitgangspunt is een terughoudend gebruik van versieringen. In de brochure Brandveiligheid tijdens de feestdagen is goede informatie te vinden. Deze veiligheidstips voor bedrijven en voor thuis zijn ook te vinden op de website van de gemeente, www.utrecht.nl. Met zorgvuldige toepassing van kerstversiering kunnen ondernemers voorkomen, dat een brand zich snel in een ruimte verspreidt.

Mocht bij de controles blijken, dat er in een onderneming een onveilige situatie bestaat, dan krijgt de ondernemer de gelegenheid de zaak in orde te brengen. Alleen in een uiterst geval kan sluiting van de onderneming worden bevolen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich richten tot Mechelien van Gaalen, Bestuurscommunicatie Stadhuis. 030-286 14 09.

Utrecht, 6 december 2002.