Ingezonden persbericht


Reddingboten en Vliegtuig op zoek naar rubberboot op Noordzee

Vrijdagmiddag 6 december voer een 6-meter lange grijze rubberboot met drie opvarenden, allen afkomstig uit Den Haag, op de Noordzee. Zij waren die ochtend rond negen uur vertrokken vanuit de haven van Scheveningen en op weg naar het vierde boorplatform dat zich op 21 mijl ten westen van Scheveningen bevindt om te gaan vissen.

Ergens in de buurt van boorplatform Alpha 18 kregen zij motorstoring. Zij bevonden zich op dat moment 12 mijl ten zuidwesten van Scheveningen. De marifoon van de rubberboot werkte niet, zodat de opvarenden aangewezen waren op hun GSM. Daarmee werd de Verkeers Centrale in Scheveningen gebeld. Deze kon vanwege de zeer slechte verbindingen geen juiste positie ontvangen. Men kon alleen opmaken dat de opvarenden zich in de buurt van boorplatform Alpha 18 bevonden.

Het Kustwachtcentrum in Den Helder liet vervolgens de reddingboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) uit Scheveningen en Hoek van Holland alarmeren. Tevens werd, om de juiste positie te lokaliseren, een Orion verkenningsvliegtuig van de Koninklijke Marine de lucht in gedirigeerd.

De Hare Majesteit Buyskens van de Koninklijke Marine voer al in de buurt van de opgegeven positie en zocht ook mee. De reddingboten van de KNRM en de Hare Majesteit Buyskens zochten een gebied van 25 vierkante mijl af. Het zicht werd beperkt, omdat de harde noordoosten wind, 7 beaufort, voor een golfhoogte zorgde van bijna vier meter.

Na ruim een uur meldde het Vliegtuig, de Pluto 1, dat zij de rubberboot gelokaliseerd hadden. Personeel van de Orion heeft vervolgens, in de nabijheid van de Orca, een zogenaamd Raconbaken in zee gedeponeerd. Dit apparaat zend een morsecode uit dat waarneembaar is op radar. Direct zag de vrijwillige bemanning van de Scheveningse reddingboot Jan van Engelenburg, het signaal op de radar. Zij lagen op dat moment 1,5 mijl bij de rubberboot vandaan. Binnen enkele minuten waren zij dan ook ter plaatse. De Orca bevond zich op dat moment nabij de Maas Noord 2 Boei, 15 mijl zuidwestelijk van Scheveningen.

De driekoppige bemanning van de Orca was door de kou erg verkleumd en vermoeid geraakt en werden snel aan boord genomen van de Scheveningse reddingboot. Daarna werd een sleepverbinding tot stand gebracht en werd er koers gezet richting Scheveningen. De Hoekse reddingboot Kapiteins Hazewinkel keerde daarop weer retour naar de Berghaven van Hoek van Holland.

Omstreeks kwart over drie meerde de reddingboot met haar sleep af in de haven van Scheveningen. Daar arriveerde ook het Kustwachtvaartuig Zeearend. Zij hebben de bemanning van de Orca gecontroleerd.



Ingezonden persbericht