Gemeente Amersfoort

Koninklijke onderscheiding voor mevrouw Eugenie Mackintosh

datum: 4 december 2002

Mevrouw Eugenie Mackintosh, vrijwilligster bij de Centrale Sterilisatie afdeling (CSA) van Meander Medisch Centrum te Amersfoort, ontvangt een Koninklijke Onderscheiding voor al haar werkzaamheden en activiteiten. Ze krijgt deze onderscheiding uitgereikt tijdens een speciaal voor haar georganiseerd Sinterklaasfeest op vrijdag 6 december 2002 uit handen van burgemeester A. van Vliet-Kuiper.

Mevrouw Mackintosh (92), geboren in Suriname, volgde een opleiding tot verpleegster in Paramaribo. In 1937 kwam zij naar Nederland en vertrok datzelfde jaar naar Nederlands Indië omdat haar echtgenoot militair was. In 1946 kwam zij terug naar Nederland waar zij van 1963 tot 1980 (tot op 70-jarige leeftijd) werkzaam was als toezichthoudster op een school voor lager en middelbaar Huishoud en Nijverheidsonderwijs.

Sinds 1976 is zij vrijwilligster op de Centrale Sterilisatie afdeling (CSA) van Meander Medisch Centrum te Amersfoort. Zij houdt zich bezig met onder andere het aanmaken van voorraden van groene doeken, het inpakken van zwachtels en vele andere werkzaamheden op de afdeling. Zij heeft een groot sociaal gevoel; haar belangstelling voor de patiënten en collega's is groot.

Ook zet zij zich sinds vele jaren in voor mensen in nood. Ze verzamelt tweede hands kleding en goederen voor onder andere Bosnië, Suriname en Polen en zorgt ervoor dat deze spullen via organisaties ter plaatse komen. Ook staat zij altijd klaar voor haar medemens in haar directe omgeving.

Onderscheiding:
Mevrouw Mackintosh heeft zich geruime tijd ten bate van de samenleving ingespannen en daarbij anderen gestimuleerd. Op intensieve wijze heeft zij werkzaamheden verricht voor de medemens, zowel in haar directe omgeving als elders in de wereld. Gelet op de duur, aard, betekenis en uitstraling van haar activiteiten is mevrouw Mackintosh bij Koninklijk Besluit van 5 november 2002 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.