Persverklaring
6 december 2002

Van: Presse Gruppe Vrijplaats Anita
Aan: De nieuws redactie

Ontruiming Vrijplaats Anita geen oplossing
Toekomst culturele vrijplaats bedreigd door uitspraak rechter

Vandaag is het vonnis bekend geworden dat de Leidse Welzijns Organisatie (LWO) de jongeren die in het voormalig 't Stathuys pand een jongeren centrum willen vestigen, een week na de betekenis van het vonnis mag ontruimen. Als belangrijkst excuus wordt het asbest probleem, waarvoor wij oplossingen hebben aangedragen, aangewend. Deze waardeloze uitspraak is het sluitstuk van een politiek spel waarvan de Leidse jongeren uiteindelijk het slachtoffer zullen zijn. Allerlei mooie plannen van de gemeente ten spijt, zal er na het eventueel verdwijnen van Vrijplaats Anita weer jaren geen jongerenwerk zijn in de stad.

De initiatiefnemers van Vrijplaats Anita zijn verontwaardigd over de wijze waarop hun plannen voor de culturele vrijplaats door zowel de LWO, de gemeente en rechter zijn van tafel geveegd. Zo weigerde wethouder Buijing de plannen van de vrijplaats überhaupt te bekijken. De noodzaak van een plek voor jongeren wordt met woorden gesteund, maar zoals vaker met de gemeente laat men het, als het erop aankomt, afweten. De gemeente heeft geen alternatief, sterker nog, zij komt enkel met destructieve en repressieve maatregelen. Dit blijkt niet allen uit de geëiste ontruiming, maar ook uit het onlangs gepresenteerde 'plan van aanpak' ter bevordering van de leefbaarheid van de stad.

Dit onlangs gepresenteerde 'minimum pakket' dat de stad 'leefbaarder' en 'veiliger' zou moeten maken bevat enkel repressieve maatregelen. In plaats van de sociale cohesie in de stad te bevorderen door middel van niet-commerciële ontmoetingsplekken, kan je mensen blijkbaar beter preventief fouilleren en met camera's opnemen. Dat de gemeente niets zelf kan organiseren is één ding, maar dat ze dan ook nog de eigen initiatieven van burgers doelbewust torpedeert is onbegrijpelijk. Leiden wordt pas leefbaar als er voor de burgers vrije ruimte is om initiatieven te ontplooien.

Ondanks de manier van handelen van de gemeente, en haar failliete beleid zijn wij niet van mening dat de gemeente maar aan kan blijven modderen. Sociale structuren in het algemeen en jongerenwerk in het bijzonder moeten serieus worden genomen en met daden worden ondersteund. Daarnaast blijven wij van mening dat Breestraat 19 een goede plek is voor een culturele vrijplaats. Omdat wij wel daad bij woord voegen zullen wij deze strijd niet opgeven!

Voor meer info: 06 - 18372618

Anita


---