Staatsbosbeheer

6 december 2002

In de duinen van Texel heeft boswachter Kees Bruin van Staatsbosbeheer de zeer zeldzame grote speldeprikzwam gevonden. De grote speldeprikzwam is nog maar van enkele natuurgebieden in Nederland bekend en is in heel Europa bedreigd. De zwam leeft op grotendeels verteerde paardenmest en kwam voor invoering van kunstmest en de mechanisatie van de landbouw in ons land veel algemener voor. Nu is het een zeldzaamheid, die soms te vinden is in natuurgebieden die door paarden begraasd worden.

Dat de grote speldenprikzwam niet profiteert van het toegenomen aantal hobby paarden kan komen door het (preventief) gebruik van medicijnen of doordat de voeding voor deze zwammen niet de juiste samenstelling heeft. In natuurgebieden wordt preventief toedienen van medicijnen en bijvoeren vaak niet toegestaan. De paarden leven van wat er daar groeit en mogelijk levert dat net de juiste mest op.

De grote speldenprikzwam dankt zijn naam aan de gaatjes ter grootte van een speldenprik in de bekervormige hoed. Echt groot is hij echter niet. Wel vergeleken met zijn verwant, de speldenprikzwam die op konijnen- en hazenkeutels leeft en die al eerder op Texel gesignaleerd is.